Rusija

Ukrajinska vojska od civilnih građevina pravi utvrđenja oko Harkova

Komandant jednog od bataljona ruske vojske na ovom pravcu izjavio je da se privatne kuće uglavnom koriste kao vatreni položaji
Ukrajinska vojska od civilnih građevina pravi utvrđenja oko HarkovaGetty © Vlada Liberova/Libkos

Oružane snage Ukrajine koriste administrativne zgrade, škole i privatne kuće kako bi izgradile odbrambena utvrđenja u naseljima oko Harkova, u nastojanju da spreče ruske trupe da dođu do grada, izjavio je komandant jednog od bataljona u okviru operativno-taktičke grupe "Sever", sa pozivnim znakom "Balašov", prenose "RIA Novosti".

"Neprijateljske inžinjerijske (odbrambene) strukture su veoma brzo i ozbiljno opremljene i utvrđene, a jasno je da nisu izgrađene ručno već uz pomoć inžinjerijske opreme. Prostor oko mentalne bolnice, škole, vrtića i dela privatnih kuća, sve je utvrđeno", rekao je "Balašov".

On je istakao i da se privatne kuće koriste kao vatreni položaji, sa kojih neprijatelj dejstvuje ličnim pešadijskim naoružanjem.

"Podrumi i komunikacioni prolazi su iskopani ispod određenih kuća, kako neprijatelj ne bi morao da izlazi na otvoreno gde može biti pogođen, odnosno da bi mogao da se kreće u tajnosti", zaključuje komandant.

image