Rusija

Zaporoška nuklearka izgubila kontakt sa jedinim preostalim dalekovodom

Kontak je izgubljen zbog kratkog spoja a to ponovo ukazuje na izuzetno nesigurnu nuklearnu bezbednost i sigurnost u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani tokom sukoba, naglasio je generalni direktor IAEA-e
Zaporoška nuklearka izgubila kontakt sa jedinim preostalim dalekovodomwww.globallookpress.com © Andrei Solomonov

Zaporoška elektrana je danas popodne izgubila kontakt sa jedinim preostalim dalekovodom, naveo je generalni direktor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Rafael Grosi.

Kontakt sa jedinim preostalim dalekovodom je izgubljen zbog kratkog spoja, a to znači da nuklearka zavisi samo od jedne rezervne linije, navodi se u objavi IAEA-e na Iksu.

Nestanak struje ponovo ukazuje na izuzetno nesigurnu nuklearnu bezbednost i sigurnost u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani tokom sukoba, naglasio je generalni direktor IAEA-e.

Pres-služba stanice je saopštila da je isključen dalekovod "Dneprovskaja", a stanicu je napajala linija "Feroslavnaja" i da nije bilo pretnji kršenja bezbednosti.

Nuklearna elektrana Zaporožje nalazi se na levoj obali Dnjepra u blizini grada Energodara. Ovo je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i instalisanoj snazi - stanica ima šest agregata snage gigavata. Od oktobra 2022. godine, nuklearna elektrana je pod kontrolom ruske vojske, a u njoj borave i predstavnici IAEA. Međutim, ukrajinska vojska je više puta napadala nuklearku.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je svetsku zajednicu da reaguje na čin nuklearnog terorizma kijevskog režima.

"Koliko još puta Oružane snage Ukrajine treba da napadnu Zaporošku nuklearnu elektranu da Zapad i monstrum Zelenski, kojeg su odgajili, prestanu da ponavljaju ovaj smrtonosni čin?", poručili su iz ruskog ministarstva.

Ukrajina granatiranjem Zaporoške elektrane stvara pretnju po nuklearnu bezbednost, rekao je ranije ruski predsednik Vladimir Putin, navodeći da niko na Zapadu ne govori da je kijevski režim odgovoran za napade.

"Kijev stalno navodi da nuklearku Zaporožje granatira Ruska Federacija. Jesu li oni poludeli? U elektrani su ruske trupe", rekao je predsednik Putin.

image