Rusija

Medvedev: Sjedinjene Države su nam objavile hibridni rat – Bajden namerno menja istoriju

U intervjuu za TASS bivši predsednik Rusije govorio je o Bajdenovim pokušajima menjanja istorije, terorističkim aktivnostima SAD i njihovoj podršci Ukrajini, ali i uspostavljanju odnosa sa Talibanima i naprednom razvoju ruskog naoružanja
Medvedev: Sjedinjene Države su nam objavile hibridni rat – Bajden namerno menja istoriju© Tanjug/Ekaterina Shtukina, Sputnik Pool Photo via AP

Sjedinjene Američke Države su nam objavile hibridni rat – finansiraju banderovce, podstiču terorističke napade na civile i "šalju oružje debilima", rekao je za TASS zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev. 

On je istakao da Rusija treba da formira novu alijansu koja će imati za cilj borbu protiv globalnog terorizma. 

"Moramo zajedničkim snagama da izvršimo hiruršku operaciju kako bismo zauvek oslobodili svet od fašizma, kao od tumora koji je metastazirao 80 godina kasnije. Amerikanci su sada postali pomoćnici terorista, jer su odgajili kijevski neonacistički režim. Dolaskom na vlast sadašnjeg rukovodstva SAD i uz popuštanje slabovoljnih evropskih birokrata, američki establišment nam je objavio hibridni rat", poručio je Medvedev i upozorio da se američka podrška lošim režimima neće završiti dobro za njih. 

Bivši predsednik Rusije je istakao da je Ruska Federacija danas ispred njenih protivnika kada je reč o razvoju naoružanja.

Ruski naučnici, kako je objasnio, aktivno predlažu nova rešenja za naoružanje, koje se onda odmah testira direktno na bojnom polju. Njihovi izumi čine zemlju jačom i približavaju je pobedi, poručio je Medvedev.

Bajden namerno menja istoriju

Kada je rekao da su američki vojnici pobedili fašizam i oslobodili Evropu, predsednik SAD Džozef Bajden je to izjavio sa ciljem da promeni istoriju, ocenio je dalje bivši predsednik Rusije.

On je tako prokomentarisao poslednju vest da je Bajden izjavio da su Amerikanci bili ti koji su "bukvalno spasili svet" i Evropu u Drugom svetskom ratu. Američki lider uz to nije spomenuo ni vojsku SSSR-a ni druge armije sveta koje su se borile protiv fašizma. 

"To nije staračka demencija, to je borba protiv naše zemlje. Iza nas su milioni građana naše zemlje koji su poginuli od ruku nacista i mi nemamo pravo da izdamo sećanje na njih. Tim pre što pokušavaju da obrišu to sećanje i promene istoriju", zaključio je Dmitrij Medvedev. 

Podsetimo, tokom Drugog svetskog rata umrlo je oko 27 miliona građana SSSR-a.

Punopravni odnosi sa Talibanima na pomolu

Blizu smo uspostavljanja punopravnih odnosa sa Talibanima, koji su danas ponovo na vlasti u Avganistanu, potvrdio je Medvedev. 

On je istakao da se poslednjih godina mnogo toga promenilo. Ukoliko su se ranije Talibani smatrali za teroriste, onda se danas sa pomoćnike terorista smatraju američke vlasti. 

"Dvadeset godina je prilično dug period tokom kojeg je istorija napravila mnoge ozbiljne preokrete. Početkom 21. veka smatrali smo da su Talibani teroristi, a Amerikanci partneri u borbi protiv ekstremizma. Sada su Talibani ponovo na vlasti, a mi smo blizu uspostavljanja punopravnih odnosa sa njima", naglasio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije.

Vlasti Avganistana, kako je objasnio, "pokušavaju da vode konstruktivan dijalog".

"Koliko je to iskreno – živećemo pa ćemo videti", dodao je. 

image