Rusija

Dodik: Republika Srpska neće dozvoliti da BiH uvede sankcije Rusiji

Zapad svakodnevno zahteva od Republike Srpske da podrži sankcije Ruskoj Federaciji, rekao je predsednik RS koji je doputovao u Rusiju, gde će učestvovati na Sankt Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu
Dodik: Republika Srpska neće dozvoliti da BiH uvede sankcije Rusiji© R.Z./ATAImages

Republika Srpska neće dozvoliti da Bosna i Hercegovina uvede sankcija Rusiji, izjavio je predsednik RS Milorad Dodik u intervjuu za "RIA Novosti".

"Na nivou države Bosne i Hercegovine ne postoji nijedna odluka o uvođenju sankcija Rusiji, odnosno sankcije RF nisu zvanično uvedene. Najbolja potvrda za to je moj nedavni susret sa visokim Evropljanima koji su pitali: 'Kada ćete uvesti sankcije Rusiji?' To znači da nema sankcija i tako ćemo nastaviti, iako je ovo veoma teška pozicija", kazao je Dodik.

Kako je istakao, Zapad svakodnevno zahteva od Republike Srpske da podrži sankcije Rusiji.

"Ne mogu da budem zahvalan Amerikancima koji ne žele ni da slušaju šta mi mislimo, već pokušavaju da oni odluče. Ovo je srž problema - oni ne razgovaraju sa nama, ali donose odluke o nama. Svakodnevno se vrši pritisak na nas da deblokiramo sankcije Rusiji", ukazao je Dodik.

On je naglasio da se nada da će na marginama Sankt Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma (SPIEF) održati sastanke sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom.

"Svi će biti na tom forumu, uključujući i predsednika Vladimira Putina. Veoma mi je drago što ću biti tamo, verujem da će biti prilike da se sretnemo", precizirao je Dodik i dodao da dugi niz godina za redom učestvuje na SPIEF-u.

Osim toga, predsednik RS je naveo da će učestvovati na SPIEF-u kako bi podržao Rusiju u suočavanju sa sankcijama.

image