Srbija i Balkan

Ruska ambasada u BiH odgovorila američkoj: Uzrok nestabilnosti nije Dodik, već međunarodna zajednica

Ambasada Ruske Federacije reagovala je na objavu ambasade SAD da "uzrok trenutne političke krize u BiH nije međunarodna zajednica, već da su domaći politički lideri ti, a naročito gospodin Dodik, koji posvećuju mnogo vremena i energije prebacujući krivicu za vlastite neuspehe na druge"
Ruska ambasada u BiH odgovorila američkoj: Uzrok nestabilnosti nije Dodik, već međunarodna zajednicaGetty © Lev Vlasov/SOPA Images/LightRocket

Američka teza da je razlog nestabilnosti u BiH konkretna osoba, a ne ozloglašena međunarodna zajednica je pogrešna, saopštila je ambasada Ruske Federacije u BiH.

Naime, ambasada SAD u BiH navela je na Iksu da "uzrok trenutne političke krize u BiH nije međunarodna zajednica, već da su domaći politički lideri ti, a naročito gospodin Dodik, koji posvećuju mnogo vremena i energije prebacujući krivicu za vlastite neuspehe na druge".

"Upravo zato što je Vašington monopolizovao ulogu međunarodnog faktora u BiH kada je pretvorio objektivnog i nepristrasnog učesnika procesa jačanja mira i stabilnosti u BiH u oruđe svojih sebičnih neokolonijalnih težnji zbog čega, uprkos svojim laskavim govorima i demonstriranoj brizi, ne može biti 'dokazani prijatelj'", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da čim neka zemlja prestane da predstavlja za Amerikance političku svrsishodnost, kao i da donosi komercijalnu korist od više milijardi dolara, oni je ostavljaju bez žaljenja, što se pokazalo na primeru Avganistana, a pokazaće se i na primeru Ukrajine.

Ambasada podseća da je juče svetska zajednica postala "svedok još jednog sramotnog poteza Sjedinjenih Država" nakon što je Vašington u Savetu bezbednosti UN blokirao prijem Palestine u UN, a da bi sebi napravili alibi podržavaju nezakonito samoproglašeno Kosovo i podstiču sukob u BiH.

"Bukvalno 'svojim bajonetima' guraju nelegitimnog prevaranta. Politizovane i jednostrane sudske presude koriste kao instrument za demonizaciju jednog konstitutivnog naroda BiH i za manipulaciju drugim konstitutivnim narodom BiH. Ova manipulacija je još više đavolja, jer zadire u duboko ukorenjene osećaje bola i ranjivosti nastale kao rezultat tragičnih događaja prošlosti", naglasili su iz Ambasade.

Zato je, kažu, pogrešna američka teza da je razlog nestabilnosti u BiH konkretna osoba, a ne ozloglašena međunarodna zajednica.

Stoga, iz ruske ambasade pozivaju "političke snage zdravog razuma u BiH da odbace nadu u zapadne Danajce".

"Samo dijalog unutar BiH može da osigura takve dogovore koji će služiti kao osnov za jačanje mira i stabilnosti, prevazilaženje uzajamnih strahova i bojazni, stvaranje takvih uslova u kojima će BiH postati poželjna otadžbina za sve njene narode i građane", navodi ruska ambasada.

image
VV inauguration
banner