Rusija

Novo unapređenje za ruske oklopnjake: BMP-3 dobija antidron sistem

Novo sredstvo doprineće nivou zaštite ruskih vozila u zoni SVO
Novo unapređenje za ruske oklopnjake: BMP-3 dobija antidron sistemwww.globallookpress.com © MOD Russia

"Kurganmašzavod" i "Visokoprecizni kompleksi", podružnice "Rosteha", počele su sa serijskim opremanjem borbenih vozila pešadije BMP-3 antidron sistemima, navodi se na Telegram kanalima pomenutih kompanija.

U pitanju su sistemi koji služe za lokalno ometanje upravljačkih kanala neprijateljskih letelica, što će značajno doprineti zaštiti ovih vozila u zoni SVO, gde malogabaritni FPV dronovi opremljeni kumulativnim bojevim glavama predstavljaju najveću opasnost za sve vrste oklopnjaka.

Iz "Visokopreciznih kompleksa" naglašavaju i da su BMP-3 sada već standardno opremljeni rešetkastom zaštitom, dodatnim oklopnim panelima, kao i da je fabrički ojačana gornja hemisfera, tj. krovna zaštita.

Takođe, navodi se i da je standardni deo opreme postao i kamuflažni set "nakidka", koji služi za smanjivanje termalnog i radarskog odraza vozila. U pitanju je prekrivač napravljen od sintetičkih materijala koji "sakrivaju" oklopnjake od neprijateljskih radara i termovizije, a do sada se pokazao kao izuzetno važno sredstvo zaštite, posebno u noćnim uslovima.

image