Sport

Mesi dobija najprestižniju nagradu u istoriji? Nije dodeljena 33 godine

Mnogi nisu ni znali za postojanje "Super Zlatne lopte", a radi se o naročito retkoj nagradi
Mesi dobija najprestižniju nagradu u istoriji? Nije dodeljena 33 godineGetty © Julian Finney / Staff

Argentina je posle 36 godina ponovo prvak sveta, pošto su osvojili Mundijal u Kataru predvođeni neponovljivim Lionelom Mesijem.

Pobeda protiv Francuske u spektakularnom finalu započela je neverovatnu žurku u Argentini, a sada su se pojavila i pitanja da li će Mesi nakon ovog podviga dobiti priznanje koje nikome u svetskom fudbalu nije dodeljeno u poslednje 33 godine?

Radi se o nagradi "Super Zlatna lopta". Mesi je sedam puta do sada sedam puta dobio "Zlatnu loptu", a ovo "super izdanje" te nagrade do sada je dobio samo Alfredo di Stefano pre više od tri decenije.

Radilo se o 30. godišnjici "Frans fudbala", koji je i osnivač "Zlatne lopte", a radilo se o nagradi za najboljeg fudbalera u prethodnih 30 godina. Tada je Di Stefano pobedio u konkurenciji Johana Krojfa i Mišela Platinija.

"Super Zlatna lopta" se dodeljuje najboljem igraču u prethodnih 30 godina, ali samo pod uslovom da postoji dostojan kandidat za "Frans fudbal". Di Stefano je bio toliko cenjen svojevremeno, a u Real Madridu je na 396 utakmica postigao 308 golova i osvojio pet trofeja u Kupu evropskih šampiona.

Inače, "obična" Zlatna lopta se dodeljuje od 1956. godine, a Mesi je to priznanje dobijao više nego ijedan drugi igrač u istoriji fudbala.

image