Sport

Crvena zvezda pita: Da li ABA ima hrabrosti da Lesoru izrekne najveću kaznu?

Crveno-beli su se oglasili saopštenjem povodom dešavanja u finišu "večitog" derbija
Crvena zvezda pita: Da li ABA ima hrabrosti da Lesoru izrekne najveću kaznu?© Dusan Milenkovic/ATAImages

Košarkaški klub Crvena zvezda saopštio je u sredu da želi da upozna javnost sa prekršajem koji je počinio igrač Partizana Matijas Lesor napadom na centra Crvene zvezde Filipa Petruševa, po disciplinskom pravilniku ABA Lige.

U saopštenju se navodi da Crvena zvezda želi da upozna javnost o ovom incidentu kako ne bi došlo do pogrešnih interpretacija i tumačenja težine prekršaja, koje su se pojavljivale u javnosti u prethodna dva dana.

Partizan je u ponedeljak pobedio Crvenu zvezdu rezultatom 92:81 u derbi meču 21. kola ABA lige. Utakmica je obilovala tenzijama, a Lesor je po završetku meča dva puta udario Petruševa. Usledila su potom dva saopštenja Crvene zvezde, kao i jedno Partizana. Oglasio se i Lesor koji je rekao da nije napao Petruševa, već da je reagovao i to na pogrešan način. Crveno-beli su najavili da će Petrušev u sredu dati izjavu u policiji povodom dešavanja na meču sa Partizanom.

"Lesor je prilikom napada dva puta pesnicom udario u glavu igrača našeg seniorskog tima i reprezentativca Srbije Filipa Petruševa po završetku utakmice 21. kola regionalne lige. Za ovakvu vrstu prekršaja, propisane kazne su sledeće:

Članak 26. Vrste prekršaja:

26.1 Sledeći prekršaji smatraju se ozbiljnim prekršajima:

a) Fizička agresija protiv članova službenog osoblja, drugog pojedinca, javnosti, ili bilo koje osobe opšte…
Članak 27. Sankcije
27.1 Posebne sankcije za ozbiljne prekršaje:

Ozbiljni prekršaji koji su napred navedeni kažnjavaju se sledećim sankcijama:

a) Novčana kazna u iznosu od 3.001,00 do 50.000,00 evra
b) Trajna ili privremena zabrana pristupa dvoranama na razdoblje od tri do petnaest (3-15) utakmica;
c) Trajna ili privremena diskvalifikacija iz takmičenja u razdoblju od tri do petnaest (3-15) utakmica", navode iz Crvene zvezde.

Crvena zvezda je u današnjem saopštenju postavila pitanje da li će disciplinski sudija ABA lige Hrvoje Vidan, imati hrabrosti da za najteži mogući prekršaj izrekne i najveću propisanu kaznu.

"Kako ABA liga ne bi definitivno skliznula u neregularnost, bezvlašće i samovolju pojedinaca, u kojoj je dozvoljeno vređanje, pretnje, ucene, i primena pravilnika (ali samo za neke klubove) od sportskog direktora ABA lige Milije Vojinovića zahtevamo da sprovede hitnu istragu o utakmici 20. kola ABA lige koja je odigrana u Splitu, a koja je završena tako što je igrač sa pet ličnih grešaka igrao (i direktno uticao na) završnicu te utakmice. Kod ovakve, najteže greške, odnosno materijalne povrede pravila, zna se procedura, i Crvena zvezda zahteva da se ona poštuje i donese odluka po pravilniku lige", ističu u Crvenoj zvezdi.

Ukoliko se to ne dogodi, smatraćemo ovu ligu i definitivno neregularnom, jer nakon svega gore navedenog, ovo bi zaista bila liga bez presedana u Evropi u kojoj je i to moguće, navodi srpski i regionalni šampion.

"Crvena zvezda kao suvlasnik lige (što mnogi očigledno zaboravljaju) boriće se za njen legitimitet i kredibilitet, jer samo tako ABA liga može da sačuva minimum svog dostojanstva i takmičarskog uticaja. Za unapred režirane predstave postoje brojna pozorišta širom prostora na kojima se igra ABA liga, verujemo da je draž sporta upravo u činjenici da i timovi poput Cibone (Crvena zvezda nije imao nikakvu zamerku nakon pošteno izgubljene utakmice u Zagrebu) Splita, Zadra ili bilo koga drugog - imaju šansu i mogu da pobede bilo koga. Neki ne misle tako. Ali tako neće moći", zaključuje se u saopštenju Crvene zvezde.

image