Sport

Tadić i Vlahović pogađali, Samardžić debitovao – "orlovi" poleteli ka Evropskom prvenstvu

Fudbalska reprezentacija Srbije uspešno je započela kvalifikacije za Evropsko prvenstvo koje će biti igrano u Nemačkoj
Tadić i Vlahović pogađali, Samardžić debitovao – "orlovi" poleteli ka Evropskom prvenstvu© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

"Orlovi" su poleteli u želji da se konačno, posle više od dve decenije plasiraju na kontinentalni šampionat, a na otvaranju kvalifikacija bili su bolji od Litvanije – 2:0 (1:0).

Naš nacionalni tim važio je za velikog favorita pred duel na stadionu "Rajko Mitić" i to je pred nešto više od 20.000 gledalaca i opravdao.

Selektor Dragan Stojković Piksi je duel započeo u formaciji sa dva napadača, uz Aleksandra Mitrovića počeo je Dušan Vlahović, dok se u odbrani našao i Strahinja Eraković.

Momci u crvenim dresovima od samog starta utakmice su nametnuli svoj ritam i krenuli da pletu mrežu. Do prednosti su stigli u 16. minutu iz prve prave akcije.

Odlično se razvio napad "orlova" i lopta je došla na levi bok do Filipa Kostića. On je ušao u kazneni prostor, vratio povratnu do kapitena Dušana Tadića, kojem nije bilo teško da je sa sedam-osam metara prosledi u mrežu.

Tada je krenula serija napada srpskih reprezentativaca i nekoliko propuštenih prilika – Marko Grujić je petom pogodio stativu, dok Aleksandar Mitrović u nekoliko navrata nije imao sreće da dobre situacije pretvori u novi pogodak za reprezentaciju.

Tim rezultatom otišlo se na odmor, da bi početkom drugog Srbija dobila pravu opomenu. Baš kao i u jednoj situaciji u prvom, Litvanija je imala veliku šansu u drugom poluvremenu, ali je Vanja Milinković-Savić bio na visini zadatka.

Odmah su se uozbiljili igrači Srbije i došli do vođstva od 2:0! Mitrović je u polukontri prihvatio loptu na levom boku, prosledio do Tadića, koji je vratio povratnu na peterac. Tu je sačekao Dušan Vlahović i sproveo u mrežu.

Tada je i slomljen otpor gostiju, a do kraja utakmice debi je upisao i Lazar Samardžić.

Momak rođen u Berlinu koji igra za Udineze, a koji je prošao mlađe kategorije Nemačke, odlučio se za Srbiju i selektor Stojković ga je ubacio u poslednjih dvadesetak minuta. U igru je ušao umesto svog idola Dušana Tadića.

"Orlovi" sada imaju tri boda, isto koliko i Crna Gora, koja je na otvaranju takmičenja savladala Bugarsku u gostima (1:0).

Upravo će Crnogorci biti sledeći protivnici našim momcima, a taj meč na programu je u ponedeljak, 27. marta od 20.45 u Podgorici.

  • 24. mar 2023 • 22:38

    22:38

    90+4' Kraj utakmice, Srbija je pobedila Litvaniju!

    "Orlovi" uspešno započeli kvalifikacije za Evropsko prvenstvo i savladali Litvance rezultatom 2:0.

  • 22:25

    81' I Joveljić u igri

    Dejan Joveljić, koji igra izuzetno u LA Galaksiju već neko vreme, ušao je u igru umesto Mitrovića.

  • 22:20

    77' Vanja ponovo čuva gol Srbije

    Odličan prodor Černiša po levoj strani, šutirao je snažno po zemlji, ali je Vanja Milinković-Savić opet bio pribran.

  • 22:19

    75' Sergej propustio dobru priliku

    Lepa asistencija Živkovića za Sergeja, on je slabije primio loptu i šutirao, pravo u golmana gostujućeg tima.

  • 22:16

    72' Debi Lazara Samardžića

    Lazar Samardžić, momak rođen u Berlinu koji igra za Udineze, debituje za selekciju Srbije. Momak koji ima 21 godinu u igru je ušao umesto svog idola Dušana Tadića.

  • 22:08

    63' Prva izmena u redovima Srbije

    Utakmicu je završio strelac drugog gola Dušan Vlahović, a na terenu je Sergej Milinković-Savić.

  • 21:57

    53' GOOOL! Vlahović duplirao prednost Srbije!

    Odmah su se uozbiljili igrači Srbije i došli do vođstva od 2:0! Mitrović je u polukontri prihvatio loptu na levom boku, prosledio do Tadića, koji je vratio povratnu na peterac. Tu je sačekao Dušan Vlahović i sproveo u mrežu.

  • 21:55

    51' Velika opomena "orlovima", još jedna šansa za Litvaniju

    Početkom drugog poluvremena Litvanija je bila blizu izjednačenja. Jankauskas je pobegao čuvarima, šutirao u donji desni ugao, ali je Vanja Milinković-Savić.

  • 21:50

    46' Počelo drugo poluvreme

    Bez promena u sastavima Srbije i Litvanije.

  • 21:33

    45' Kraj prvog poluvremena, Srbija vodi protiv Litvanije

    "Orlovi" imaju minimalnu prednost protiv Litvanaca, strelac jedinog gola bio je kapiten Dušan Tadić.

image