Sport

Nepomnjašči i Liren remizirali, jedna partija odlučuje svetskog šampiona

Jan Nepomnjašči i Ding Liren remizirali u 13. partiji, što znači da će naredna partija odlučiti ko je novi svetski šampion
Nepomnjašči i Liren remizirali, jedna partija odlučuje svetskog šampiona© Screenshot/Youtube

Nepomnjašči je pristao na remi posle 39 poteza u 13. partiji meča za svetskog šampiona u šahu.

Kako Nepomnjašči i Liren imaju po 6,5 poena, naredna partija odlučuje ko će biti novi šampion sveta.

Kinez će u odlučujućoj partiji imati bele figure, a ukoliko dođe do pobede, postaće prvi Kinez koji se domogao svetske titule.

U slučaju da rezultat bude nerešen 7:7, prelazi se na rapid – četiri meča u ovom formatu (25 minuta plus 10 sekundi za svaki potez).

Ako i posle toga bude nerešeno, preći će se na blic partije (pet minuta na satu, plus dodatne tri sekunde za svaki potez).

Nepomnjašči ima priliku da svetsku titulu vrati u Rusiju, najuspešniju zemlju u istoriji šaha, koja je dala osam od prethodnih 16 prvaka.

Ukoliko pobedi Nepomnjašči, 32-godišnji šahista iz Brijanska, krenuće stopama legendarnih ruskih šahista: Mihala Botvinika, Vasilija Smislova, Mihala Tala, Tigrana Petrosjana, Borisa Spaskog, Anatolija Karpova, Garija Kasparova, Vladimira Kramnika i Aleksandera Halifmana.

Meč je na programu do 1. maja u Astani, Kazahstanu, ukupan nagradni fond ovog je 2.000.000 evra, od toga će 60% otići pobedniku, a 40% poraženom.

image