Sport

Počinje meč za svetskog šampiona u šahu – hoće li se kruna vratiti u Rusiju?

Duel za svetskog šampiona u šahu počinje u nedelju u Astani i trajaće sve do kraja meseca ukoliko za to bude bilo potrebe
Počinje meč za svetskog šampiona u šahu – hoće li se kruna vratiti u Rusiju?Getty © Salah Malkawi / Stringer

U nedelju od 19.30 po lokalnom vremenu u glavnom gradu Kazahstana (15.30 po srednjoevropskom) zvanično počinje nova era u svetskom šahu. Za tablom, u najvećem meču ovog sporta, naći će se Jan Nepomnjašči iz Rusije i Kinez Ding Liren.

Meč za novog svetskog šampiona u šahu svečano je otvoren u petak, a dvojica rivala prve poteze od mnogih odigraće tokom dana, što može biti uvertira za veliki okršaj koji bi mogao da traje i do 1. maja.

Dosadašnji svetski šampion Magnus Karlsen odbio je priliku da protiv Rusa Nepomnjaščeg brani titulu koju je prvi put osvojio 2013. godine. Od tada je suvereno vladao ovom veštinom i odlučio da se povuče bez poraza.

Norvežanin je u međuvremenu postao apsolutni šampion sveta jer je objedinio titule u ubrzanom (rapid), brzopoteznom (blic) i klasičnom šahu.

Kako njega neće biti, u borbi će se naći pobednik FIDE turnira kandidata Nepomnjašči, ali i vicešampion Liren.

Svetska titula u klasičnom šahu najveća je u ovom sportu i, pored novca, donosi prestiž i mesto u istoriji. Po pravilima, igračima je dozvoljeno 120 minuta za prvih 40 poteza, potom 60 minuta za narednih 20 poteza, pa 15 minuta za ostatak meča, plus 30 sekundi za svaki potez počevši od 61. poteza.

U klasičnom formatu biće igrano 14 partija i, ukoliko neko od takmičara dođe do 7,5 bodova, postaće novi svetski prvak sveta.

Embed from Getty Images

U slučaju da rezultat bude nerešen 7:7, prelazi se na rapid – četiri meča u ovom formatu (25 minuta plus 10 sekundi za svaki potez). Ako i posle toga bude nerešeno, preći će se na blic partije (pet minuta na satu, plus dodatne tri sekunde za svaki potez).

Pred duel nema jasnog favorita, kladionice i stručnjaci blagu prednost daju Rusu, koji je već imao priliku da se nadmeće za ovaj trofej. Pre dve godine izgubio je od Karlsena u Dubaiju, kada je napravio nekoliko početničkih grešaka.

I upravo je to glavna odlika 32-godišnjaka iz Brijanska, koji ima kvalitet da odigra na vrhunskom nivou, ali i ga prate i velike oscilacije i psihički padove.

Jedan takav, nakon poraza u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, uspeo je da pregura i osvoji turnir kandidata, dobivši novu šansu za titulu.

"Očigledno da je bilo potrebno vreme da se takvi stvari prebrode. Dobro se sećam prethodnog iskustva i ovo će biti veoma, veoma naporno. Da biste imali šansu za pobedu, morate dati sve od sebe. Pokušavate da akumulirate što je više moguće energije i da je koristite mudro", istakao je Nepo.

On ima priliku da krunu vrati u Rusiju, najuspešniju zemlju u istoriji šaha, koja je dala osam od prethodnih 16 prvaka i da krene stopama legendarnih Mihala Botvinika, Vasilija Smislova, Mihala Tala, Tigrana Petrosjana, Borisa Spaskog, Anatolija Karpova, Garija Kasparova, Vladimira Kramnika i Aleksandera Halifmana.

Trenutno se nalazi na drugoj poziciji FIDE svetske rang-liste sa ukupnim rejtingom 2.795.

S druge strane, Kinez je posle mnogo muka došao do istorijske prilike, pošto mu je mesto bilo ugroženo jer nije imao dovoljan broj mečeva. Razlog je to što nije mogao da napusti Kinu zbog restrikcija izazvanih pandemijom virusa korona.

Pred njim je sada zadatak koji nijedan šahista iz najmnogoljudnije zemlje na planeti nije uspeo da ostvari.

"Čuo sam za taj podatak – možda ću postati prvi svetski šampion iz Kine, a 17. u istoriji šaha. Mogao bih da ispišem svoje ime u istoriji. Ako uspem, biće to velika slava", rekao je Ding.

On je trećeplasirani na FIDE svetskoj rang-listi sa rejtingom 2.788.

Njih dvojica su se do sada sastajala sedam puta u klasičnom šahu, Nepomnjašči je pobedio dva puta, a pet okršaja je završeno remijem. Kinez još nije trijumfovao.

Predsednik Međunarodne šahovske federacije (FIDE) Arkadij Dvorkovič analizirao je predstojeći duel koji će biti održan u "Sent Ridžis" hotelu u Astani.

"Snaga je približno jednaka, na strani Jana je to što ima više iskustva, jer je već odigrao jedan meč za svetsko prvenstvo. Ovo je veoma posebno takmičenje, ne možete ga uporediti ni sa čim, a bez ovog iskustva je nemoguće razumeti šta zapravo jeste. Ding Liren još uvek ne razume šta je to, ali, ipak, on je, kao i Jan, jedan od tri najjača šahista na svetu, a to znači najviši nivo i jednog i drugog",rekao je predsednik FIDE.

Žrebom je odlučeno da će belim figurama prvo igrati Jan Nepomnjašči.

Meč je na programu do 1. maja u Astani, Kazahstanu, ukupan nagradni fond ovog je 2.000.000 evra, od toga će 60% otići pobedniku, a 40% poraženom.

image