Svet

Novi skandali u šahu: Hans Niman tuži Magnusa Karlsena

Niman odbacuje optužbe za varanje i tvrdi da hoće da ga stave "na crnu listu" u svetu profesionalnog šaha
Novi skandali u šahu: Hans Niman tuži Magnusa Karlsena© unsplash

Američki šahista Hans Niman (19) pred Okružnim sudom u Misuriju tuži Norvežanina Magnusa Karlsena (31) za 100 miliona dolara zbog Karlsenovih optužbi za varanje u šahu.

Niman tvrdi da se "dogovaraju da ga stave na crnu listu" sveta profesionalnog šaha i da su ga, otkako ga je petostruki svetski šampion Karlsen javno optužio za varanje, izbegavali organizatori turnira.

Norveški šahovski velemajstor Karlsen bio je neporažen u 53 partije klasičnog šaha i imao je prednost igranja belim figurama - stoga povlačeći prvi potez. Otud je javnost u septembru bila iznenađena Karlsenovim porazom od Nimana i njegovim naknadnim povlačenjem sa Sinkfild kupa u Sent Luisu u Misuriju.

Prema potonjoj analizi chess.com, najveće onlajn platforme na kojoj se takmiče vrhunski igrači, Niman je varao tokom dugog perioda. U izveštaju, u koji je imao uvid "Vol strit džurnal", mladi američki šahista je dobijao ilegalnu pomoć u više od 100 onlajn partija na ovom sajtu.

"Hans je javno priznao da je varao na mreži nakon Sinkfild kupa", navodi se u saopštenju platforme chess.com, kao i da su, samim tim, Nimanove optužbe neopravdane.

„Karlsen, pošto je učvrstio svoju poziciju 'kralja šaha', veruje da kada je šah u pitanju, može da radi šta hoće i da se izvuče”, tvrdi Niman u tužbi.

Međunarodna šahovska federacija (FIDE) saopštila je prošlog meseca da će otvoriti istragu o optužbama za varanje.

image