Sport

Policijske racije u Parizu - organizatori OI pod istragom zbog korupcije

Francuska finansijska policija pretresla je upravnu zgradu Olimpijskih igara u Parizu , u okviru istrage o dodeli javnih ugovora, prenosi "Politiko"
Policijske racije u Parizu - organizatori OI pod istragom zbog korupcijeGetty © Marc Piasecki

U okviru istrage o korupciji, francuska policija je pretresla kancelarije i radi na prikupljanju dokumentacije, prenosi "Politiko".

U internom mejlu upućenom osoblju, a u koji je "Politiko" imao uvid, organizacioni komitet je naveo da su pretrese izvršili "timovi kriminalističke policije i javnog tužioca" koji rade na "prikupljanju dokumentacije".

"Trenutno je u toku policijski pretres u sedištu Organizacionog odbora. U potpunosti se sarađuje sa istražiteljima kako bi im se olakšala istraga", navodi se u saopštenju organizatora Igara.

Francuski finansijski tužilac je potvrdio "Politiku" da se racije odvijaju na nekoliko lokacija, uključujući sedište Olimpijskog komiteta, kao i sedište "Solidea", javnog tela zaduženog za izgradnju objekata za Olimpijske igre, ali i sedišta privatnih kompanija koje su dobile javne ugovore.

Racije se sprovode u sklopu dve preliminarne istrage zbog sumnji na zloupotrebu javnih sredstava i favorizovanja u vezi sa nekoliko javnih ugovora koje su dodelili i "Solideo" i Olimpijski komitet Pariza 2024.

Kabinet gradonačelnice Pariza, Ane Idalgo, koja je i predsednica odbora "Solidea", saopštio je da istražitelji nisu bili u kontaktu sa njom u ovoj fazi istrage.

Potencijalna korupcija, u vezi sa dodeljivanjem javnih ugovora, mogla bi da ugrozi reputaciju francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je svojim ministrima naglasio važnost uspešnih Igara u Parizu, koja je dodeljena francuskoj prestonici u julu 2017. godine, nekoliko meseci nakon što je Makron prvi put izabran za predsednika.

Makron je u martu rekao da Olimpijske igre u Parizu imaju za cilj da "dočekaju svet u najboljim mogućim uslovima bezbednosti, organizacije, društvene i ekološke odgovornosti".

Olimpijske igre u Parizu 2024. godine treba da budu održane od 26. jula do 11. avgusta.

image