Sport

Zavirite u Baharovu "novu" Zvezdu - kako igraju i koliko mogu crveno-beli

Sa stopostotnim učinkom u pripremnom periodu, u kojem je skinula "skalp" veoma kvalitetnim protivnicima, Crvena zvezda ulazi potpuno spremna u novu sezonu. Ambicije koje se nameću i koje postavlja novi šef struke Izraelac Barak Bahar, zaista su velike, a ostaje da se vidi hoće li biti opravdane i ispunjene. U intervju za RT Balkan, član Baharovog stručnog štaba Vladimir Simić, otrkio je šta se to unapredilo i na čemu se radilo u redovima srpskog šampiona
Zavirite u Baharovu "novu" Zvezdu - kako igraju i koliko mogu crveno-beli© ATA Images

Impresivno je Crvena zvezda delovala na pripremama pred početak nove sezone.

Što po Srbiji, što u Rusiji, srpski klub je pokazivao i dokazivao svoj kvalitet, brusio kondiciju i formu i položio brojne ispite.

Iako nekada rezultati na pripremnim utakmicama ne pokazuju punu sliku i ne odaju pravi utisak, ljubitelji Crvene zvezde mogu biti uzbuđeni nakon onoga što je njihov tim prikazao.

Padali su redom selekcija Užica (3:1), Borac iz Banjaluke (2:0), Zenit (2:1), Nefči (4:0), Fenerbahče (3:1), TSC (3:0) i na kraju, šlag na tortu bila je ubedljiva pobeda nad Fjorentinom (5:0).

Padale su redom i raznorazne floskule i izgovori koji su se mogli čuti u domaćem fudbalu pred gotovo svaku sezonu.

Mitovi u koje se verovalo

Koliko puta se samo prethodnih godina i sezona mogla čuti rečenica "teške noge od priprema limitirale su naš klub i učinili igru lošijom".

Barak Bahar učinio je da danas, ta rečenica nema nikakav smisao.

Odmah po dolasku, izraelski stručnjak je, prema rečima samih aktera, nametnuo izuzetno disciplinovan i jak ritam rada na pripremama.

Imala je Crvena zvezda taj neverovatni luksuz, da ne mora u sred jula da igra kvalifikacije za evropsko prvenstvo, već je kao šampion zemlje direktno otišla u grupnu fazu elitnog takmičenja.

To ipak nije donelo dozu opuštanja, već se u taboru crveno-belih radilo punom parom, a produkti toga viđeni su gotovo odmah.

U prethodnom periodu moglo se i čuti i "ako hoćete lepši fudbal, gledajte Premijer ligu i "nemamo kvalitet da igramo brzo i moderno, te da pariramo velikim inostranim timovima".

Veoma rano je suditi i dati ocenu, ali Crvena zvezda je u duelima sa Zenitom, Fjorentinom i Fenerbahčeom, pokazala da itekako može da se igra moderan, lep i kvalitetan fudbal, a da se ujedno dođe i do pobeda i to ubedljivih.

Kadrovska seča i svetla budućnost

Baharov dolazak doneo je veći broj odlazaka iz Crvene zvezde.

Znalo se da strani stručnjak neće previše gledati "ni po babu, ni po stričevima" kada bude pravio ekipu za narednu sezonu, ali retko ko je mogao da zamisli toliko drastične promene.

Počelo je sa Marko Gobeljićem, Aleksandrom Pešićem i Nenadom Krstovićem, nastavilo se preko Milana Borjana, a u poslednjim mečevima pripremnog perioda videlo se da Bahar ne računa isuviše ni na Gelora Kangu, pa ni na Aleksandra Kataija.

Navijače Crvene zvezde posebno je obradovala činjenica da je u prvom timu sve veći broj veoma mladih i talentovanih.

Uprkos odlasku Strahinje Erakovića, Zvezda osposobljava svoju "decu" i buduće nosioce tima poput Jovana Šljivića, Jovana Mijatovića, Stefana Lekovića, Stefana Mitrovića, Koste Nedeljkovića, Vladimira Lučića...

Takođe, dolazak Uroša Kabića i Marka Stamenića su takođe pokazatelji da u taboru crveno-belih misle na budućnost.

Baharove tajne "iz prve ruke"

U razgovoru za RT Balkan, član stručnog štaba Crvene zvezde govorio je o tome šta odlikuje novog trenera, na čemu se posebno radi i koliko ozbiljno i pripremljeno tim iz Ljutice Bogdana ulazi u novu sezonu.

Vladimir Simić je srpski fudbalski analitičar, koji je iako mlad, već iza sebe ima uspešnu karijeru.

Radio je u stručnom štabu mlade i ženske reprezentacije Srbije, a potom i kao analitičar prvoligaškog tima Grafičara.

Od nedavno, Barak Bahar pozvao ga je da bude deo stručnog štaba Crvene zvezde.

"Prošlo je skoro mesec i po dana od kada smo se okupili i započeli pripreme pod komandom novog šefa stručnog štaba Crvene zvezde. Tokom celokupnih priprema, kako na Zlatiboru, tako i u Rusiji i Beogradu, vredno i naporno se radilo na usavršavanju svih aspekata igre", rekao je Simić za RT Balkan.

"Individualni i timski performans igrača svakodnevno unapređujemo kroz treninge, sastanke i video analize. Trudimo se da na svakoj sledećoj utakmici budemo bolji i greške svedemo na minimum. Zaista se primećuje velika posvećenost kod svih članova u klubu i zato se misli o najvećim stvarima, ali i najsitnijim detaljima."

Simić je potvrdio da su nedavni rezultati svedoci neke "nove i drugačije" Crvene zvezde.

"Najbolje svedoče i sami rezultati odigranih kontrolnih i generalnih utakmica. Uspeli da zabeležimo sedam pobeda u nizu i predstavimo navijačima drugačiju Crvenu Zvezdu u odnosu na protekli period."

Najviše pažnje, Zvezda je privukla pobedom nad ekipom Fjorentine.

Italijanski klub došao je u Beograd kao zvučni i kvalitetni protivnik, ali je glavni grad Srbije napustio sa pet pogodaka u mreži.

Vladimir je istakao značaj temeljne pripreme za utakmicu, kakav je bio slučaj sa "Violom".

"Što se tiče generalne utakmice koju smo nedavno odigrali protiv ekipe Fjorentine, osvrnuo bih se na izuzetnu pripremu koju smo odradili za taj meč. Odlično smo skautirali protivnika, trenirali čitave nedelje ono što smo hteli da odigramo i uspeli da eksploatišemo sve šanse koje smo imali. Čestitao bih i igračima koji su sve tehničko-taktičke zamisli sproveli na najbolji mogući način. Zaista je bilo neverovatno postići 5 golova za 27. minuta", istakao je Simić.

Naš cilj je da publika sa stadiona odlazi srećna i zadovoljna
Naš cilj je da publika sa stadiona odlazi srećna i zadovoljna
"Dodatnu energiju i motiv više davali su i navijači koji su došli u velikom broju da nas podrže pred start nove sezone i opet pokažu da će biti jedan od naših značajnih faktora za predstojeće izazove. Naš cilj je da publika sa stadiona odlazi srećna i zadovoljna, a mi ćemo se truditi da igramo moderan i atraktivan fudbal.

Pripremni period je završen na sjajan način, ali je on idalje samo pripremni period.

Pred Crvenom zvezdom sada su oni pravi izazovi, a prvi će već imati u nedelju, kada u prvom kolu domaćeg prvenstva dočekuje ekipu Vojvodine.

Pored potencijalnnog uspeha u domaćem prvenstvu, ostaje da se vidi kako će se srpski tim snaći i u Ligi šampiona.

Mnogo faktora na to može uticati, počevši od toga koje ekipe će žreb spojiti sa Zvezdom u grupi.

Ipak, nakon dužeg niza vremena, deluje da Zvezda ima potencijala da razmišlja samo ili većinski o sebi, pa tek onda o protivnicima.

Ostaje da se to opravda i potvrdi na terenu...

image