Sport

Peskov: Rusi treba da idu na Olimpijske igre kao individualni sportisti

Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, uveren je da ruski sportisti treba da učestvuju na Olimpijskim igrama u Parizu kao individualni sportisti
Peskov: Rusi treba da idu na Olimpijske igre kao individualni sportisti© РИА Новости

Izvršni komitet Međunarodnog olimpijskog komiteta je 28. marta preporučio međunarodnim federacijama da dozvole ruskim i beloruskim sportistima, koji nisu podržavali specijalnu vojnu operaciju, da nastupe na međunarodnim takmičenjima kao neutralni takmičari.

"Mi, naravno, treba da održavamo nivo naših sportista, a to je nemoguće bez međunarodnih takmičenja. Znamo da će još biti sportista koji će na ovim igrama učestvovati u ličnom svojstvu. Uveren sam da moramo da učestvujemo na ovaj način", rekao je Peskov za "RIA Novosti" na marginama Istočnog ekonomskog foruma.

Peskov je pohvalio popularizaciju sporta i zdravog života u Rusiji, ali i podvukao koliko je važno za profesionalne sportiste da održe visok nivo, za šta su im potrebna međunarodna takmičenja.

"Znamo da naše sportske vlasti veoma aktivno rade na pronalaženju alternativnih formata za međunarodna takmičenja. Sportisti svakako moraju da učestvuju na njima, veoma nam je važno da održimo visok nivo elitnog sporta", rekao je Peskov.

Olimpijske igre biće održane u Parizu od 26. jula do 11. avgusta 2024. godine, a još nije konačno odlučeno da li će na njima biti ruskih i beloruskih sportista.

Nedavno je Ukrajina formirala koaliciju za bojkot Olimpijskih igara, ukoliko na njima učestvuje Rusija, ali je zbog toga ubrzo usledila kritika sa samog vrha Međunarodnog olimpijskog komiteta.

image