Sport

Da li je Gvardiolino "izmišljanje tople vode" najveća Zvezdina šansa u Mančesteru?

Crvena zvezda pred sobom ima gotovo nemoguć zadatak – susret sa aktuelnim šampionom Evrope i Premijer lige i verovatno najkvalitetnijim timom na svetu. Veliku ulogu u uspehu Mančester sitija igra niko drugi do Pep Gvardiola, ali možda je upravo baš on karta na koju Zvezda može da igra
Da li je Gvardiolino "izmišljanje tople vode" najveća Zvezdina šansa u Mančesteru?© Tanjug/AP Photo/Kin Cheung

U veoma lošoj formi i raspoloženju šampion Srbije putuje u Mančester.

Crvena zvezda je u poslednje tri utakmice u Superligi Srbije upisala čak dva poraza.

Nakon Voždovca, fudbalski "šamar" crveno-beli doživeli su i protiv ekipe Čukaričkog, koja je baš do tog duela, bila potpuno van forme, rastrzana i predugo bez pobede.

Pravdanje reputacije i uloženog novca

Naravno, kako to i sleduje, na velikom udaru kritika našao se stručni štab tima iz Ljutice Bogdana.

Barak Bahar neko je u kome navijači Crvene zvezde nalaze glavnog krivca.

Izraelski stručnjak zagolicao je maštu pristalica crveno belih, pre svega odlično odrađenim pripremama, odnosno sjajnim partijama na turniru u Rusiji, a potom i spektaklom protiv Fjorentine.

Ipak, Zvezda u poslednje vreme ne prikazuje ni delić te lepršavosti, organizacije i realizacije taktičkih zamisli.

Na sve to, klub je poslednjeg dana prelaznog roka rešio da dovede dva najskuplja pojačanja u svojoj istoriji i tako dodatno rasplamsa očekivanja od ove sezone.

Loša forma i problemi za Zvezdu su došli u najgorem mogućem trenutku, kada idu na megdan najboljem timu na svetu – Mančester sitiju.

Samom sebi najveći neprijatelj

"Građani" su u međuvremenu nastavili sa sjajnim partijama i u novoj sezoni.

Na pet odigranih utakmica u Premijer ligi, upisali su isto toliko pobeda, uz gol razliku 14:3.

Sve funkcioniše u najboljem redu u timu Pepa Gvardiole i ne vidi se razlog koji bi to promenio i pokvario.

Dobro, možda se ipak vidi i dobro je poznat taj razlog, a on se zove Pep Gvardiola.

Prečesto je u svojoj uspešnoj i trofejnoj karijeri, Pep znao da bude sam svoj najveći neprijatelj.

Pitajte bilo kog učesnika "fantazi fudbala Premijer lige", koliko puta je hteo da digne ruke od istog, zbog rotacija i minuta koje nasumično deli španski stručnjak.

Gvardiola je poznat po tome što voli da eksperimentiše, da menja fudbal i filozofiju svakoga dana i da, što bi naš narod rekao, izmišlja toplu vodu.

Radio je to u finalu Lige šampiona, pa što ne bi i protiv Crvene zvezde.

Iako deluje kao da je naučio lekciju, Pep je jednostavno uvek nepredvidiv i neko ko živi život u balansu između genija ili ludaka, a svakog dana je lutrija koji će se u njemu prvi probuditi.

Možda je upravo u tome Zvezdina šansa, ukoliko naprasno ne bude najbolje postave domaćina ili ukoliko se Gvardiola previše zaigra u svojim eksperimentima.

Šta kažu brojke...

Ipak, Siti je ekipa koja je prethodnih godina više nego rutinski prolazila grupnu fazu Lige šampiona. Može se čak reći da je imala koncentracije i više nego što bi se očekivalo od ekipa koja je toliko jača od svih.

Kiksevi i problemi, kada bi se dešavali, bili su problem uglavnom na utakmicama na gostujućem terenu. Bilo je situacija i kada na "Etihadu" ne bi izgledali kao najbolji tim na svetu, ali bi dolazili do rezultata.

Otuda i zaključak Zvezda u Mančesteru ima "nemoguću misiju".

Barak Bahar, koji je izjavio da se srpski tim neće konstantno i bez razmišljanja isključivo braniti, moraće da izvede pravo čudo kako bi njegovi momci imali šanse protiv ovakvog giganta.

Ako je verovati engleskim medijima, čudo je malo "bliže"...

Priču o rotiranju igrača, ubrzo je potvrdio i 52-godišnji Katalonac.

Na konferenciji za medije istakao je da će biti promena u timu u narednom periodu, kako bi se najbolji igrači poštedeli maksimalnih napora.

"Žao mi je, biće utakmica gde ćemo morati da igramo sa igračima 'drugog tima'. Neki su i dalje povređeni, za neke još ne znam šta se dešava. Mislim da neće biti spremni za Crvenu zvezdu", prokomentarisao je odsustvo Džona Stonsa i Džeka Griliša.

Britanski mediji potom su objavili očekivani sastav, tačnije pokušali da ga nagoveste, a u njemu nema najveće "zveri" – napadača Erliga Holanda. I Norvežanin bi mogao da dobije odmor ukoliko rezultat to dozvoli, ali deluje da neće biti još nekih momaka koji čine okosnicu tima.

Prvih 11 koji će izaći protiv crveno-belih mogao bi da izgleda ovako:

Ederson – Luis, Akandži, Ake, Gomez – Rodri, Nunjez, Bernardo, Doku, Foden – Alvarez.

Jedna od lepota ovog sporta, jeste to što su uprkos novcu, očekivanjima i razlikama u kvalitetu, ta čuda uvek moguća. Dokaz je upravo Zvezda i njena pobeda nad Liverpulom u elitnom takmičenju od pre nekoliko godina.

Na kraju krajeva, niko im maštanje ne sme zabraniti. Ko zna, možda baš ova Zvezda, koja se muči i gubi utakmice i bodove u poslednje vreme, pokaže da je spremna za neke velike i istorijske pobede…

image