Sport

Spektakl u Rijadu - Nganu iznenadio, ali Fjuri slavio na bodove

Britanski bokser Tajson Fjuri savladao je kamerunsko-francuskog borca Frensisa Nganua, u boks meču održanom u Rijadu u Saudijskoj Arabiji
Spektakl u Rijadu - Nganu iznenadio, ali Fjuri slavio na bodoveGetty © Justin Setterfield

Sudar sportova i svetova viđen je u Rijadu u duelu Tajsona Fjurija i Frensisa Nganua.

Šampion VBC teške kategorije, odmerio je snage sa MMA borcem i vlasnikom UFC titule u teškoj kategoriji.

Iako su svi očekivali da će profesionalni bokser da opravda svoj status i reputaciju, umalo se desilo jedno od najvećih iznenađenja u istoriji boksa, možda i svih sportova.

Najavljivao je Tajson Fjuri, ali i svaki stručnjak i bokserski analitičar, da će Britanac relativno lako pobediti, te da Nganu jedine šanse ima putem sreće i u silini svojih udaraca.

Ne samo da je uspeo da parira svetskom šampionu u boksu, Nganu je potpuno razuverio kritičare i pokazao da se kod njega ne radi samo o vanljudskoj snazi, već i o sjajnoj tehnici.

Očigledno su urodili plodom silni treninzi i spremanja koja je imao, između ostalih, sa Majkom Tajsonom.

Frensis je uspeo da odvede borbu do samog kraja, pošto ni nakon 10 rundi, Fjuri nije imao rešenje za Nganua.

Nganu je u drugoj rundi svojom razornom "levicom" uspeo da "otvori i načne" protivnika, da bi ga potom u narednoj rundi poslao na pod.

Tajson je uspeo da se oporavi od toga i do kraja meča sa nekoliko dobrih kombinacija, skupi preko bitne bodove.

Na kraju, sudijske odluke bile su podeljene, što se nije svidelo publici u Rijadu, ali ni mnogim ljubiteljima ovog sporta.

Jedan arbitar dao je prednost Nganuu rezutlatom 95:94, ali su druga dvojica bodovala 95:94 i 96:93 u korist Fjurija, koji je tako odneo pobedu.

Fjurijev pojas i zvanje svetskog šampiona nisu bili ulog ove borbe, te se u tom smislu, ne bi mnogo toga promenilo ni da je ishod bio drugačiji.

Britanac je ostao neporažen, ostvarivši 33. pobedu u karijeri.

image