Sport

Joveljić pokazuje šahovske veštine, srpski fudbaler na EP u Zagrebu

Srpski fudbaler Dejan Joveljić, nalazi se u Zagrebu, gde će nastupati na predstojećem Evropskom prvenstvu u šahu

Nije čest slučaj da jedan vrhunski fudbaler pokaže znanje i veštine i van travnatog terena.

Dejan Joveljić ipak razbija sve stereotipe, pošto poseduje veliko interesovanje i znanje kako u šahu, tako i bilijaru, a zanimljivo je i da za manje od minut može da sklopi Rubikovu kocku. 

Joveljić se trenutno nalazi u Zagrebu, gde će učestvovati na Evropskom prvenstvu u šahu.

Srbin je ostvario šest bodova u 13 odigranih partija na šampionatu Evrope.

"Retkost je da se fudbaler bavi šahom i slaže Rubikove kocke. Šah me je zaintrigirao tokom korone i karantina, a ranije sam imao mononukleozu i proveo šest meseci u krevetu… Kako je bilo puno vremena počeo sam slagati i kocke. Lični rekord mi je 38 sekundi, ali brzo dojadi. Ljudima je to "vau", ali sve se svodi na nekoliko šema", kaže fudbaler LA Galaksija za hrvatske medije.

Dejan je uporedio šah sa fudbalom, smatravši ih sličnim.

"Slični su to misaoni procesi. I u fudbalu gledaš unapred, predviđaš, čekaš grešku protivnika i pokušavaš da je iskoristiš. Kad vidiš prostor, napadaš! Sigurno mi je šah na terenu doprineo u smislu koncentracije i emocija. Naučiš da rešiš burne reakcije na terenu, one ti ionako samo škode. I u šahu često promatraš protivnika, pa mu na licu možeš viđeti koliko je siguran u odluke", kaže Joveljić.

Srpski fudbaler još uvek nema zvanje šahovskog majstora. Odigrao je devet standardnih partija, a potrebno mu je barem 27 da bi zaradio titulu majstorskog kandidata.

Rejting u standardnom šahu mu je 2217, FIDE majstor postaje nakon 2300, a daljim usponom slede titule međunarodnog majstora i velemajstora.

image