Sport

Čudo neviđeno - odbranio četiri penala i poslao Južnu Afriku u polufinale

Posle Nigerije, Demokratske Republike Kongo i Obale Slonovače, i "Bafana bafana" je obezbedila mesto među četiri najbolja tima Afrike
Čudo neviđeno - odbranio četiri penala i poslao Južnu Afriku u polufinale© Tanjug/AP Photo/Themba Hadebe

Poznati su svi učesnici polufinala Kupa afričkih nacija, nakon što je Južna Afrika uspela da posle boljeg izvođenja penala eliminiše Zelenortska Ostrva - 0:0, na penale 2:1.

Ipak, junak tog trijumfa nije bio nijedan od igrača iz polja, već malo poznati golman Ronven Vilijams (32) koji je tokom penal završnice odbranio četiri jedanaesterca!

Golman Mamelodi Sandaunsa, južnoafričkog tima, bio je inspirisan kada se došlo do "penal lutrije". Od nje je zavisilo ko će biti poslednji učesnik polufinala i ko će na megdan moćnoj Nigeriji.

No, momci sa Zelenortskih Ostrva nisu mogli da ga tek tako savladaju. Branio je redom udarce Bebea, Vilija Semeda, Laros Duartea, a na kraju i Patrika Andradea, nekadašnjeg veziste Partizana.

Njegov neuspeh je značio i prolaz dalje Južne Afrike, koja je tako prvi put od 2000. godine stigla do polufinala kontinentalnog takmičenja.

U drugom polufinalu igraće domaća selekcija Obale Slonovače i Demokratska Republika Kongo. Ta dva susreta na programu su 7. februara.

image