Sport

Revolucinaran potez u fudbalu - uvodi se plavi karton, označavaće posebnu kaznu

Prema pisanju britanskih medija, u fudbalu bi se uskoro mogao videti plavi karton, koji će se dobijati za specifične faulove i ponašanje igrača, a koji će ih udaljavati sa terena na 10 minuta
Revolucinaran potez u fudbalu - uvodi se plavi karton, označavaće posebnu kaznuGetty © Catherine Ivill

Pred fudbalom je revolucinarni i istorijski potez.

Kako prenosi engleski "Telegraf", IFAB (Internacionalni fudbalski asocijacijski bord), koji je odgovoran za promene pravila i prava u fudbalu, odobrio je ideju o plavom kartonu.

Uvođenjem plavog kartona, napravila bi se prva promena u tom segmentu igre, još od 1970. godine i Svetskog prvenstva u Meksiku.

Tada je fudbal prvi put zvanično dobio žute i crvene kartone.

Što se tiče plavog, on će biti deo "Sin-bin" projekta, prema kojem će igrači biti uklonjeni sa terena na 10 minuta ako naprave specifične vrste faulova ili pokažu nepoštovanje prema sudijama.

Fudbalski savez Velsa prvi je planirao da koristi plave kartone još početkom aktuelne sezone, ali na kraju nije dobijeno odobrenje.

Novi protokol i karton, odnosiće se i na ograničavanja igrača da prave faulove koji sprečavaju obećavajući napad, a zamisao je da poput pravila kod žutih kartona, dva plava budu ekvivalent crvenom kartonu.

Početno testiranje plavog kartona, naravno neće se odnositi na najveća profesionalna takmičenja, već na ona niža i polu-amaterska.

Kako navodi "Telegraf", ispitivanja mogla da počnu već na leto.

To može značiti da bi plavi karton mogao biti isproban u engleskom FA kup i FA kupu za žene...

image
VV inauguration
banner