Sport

Dzjuba za RT o fidžital fudbalu: D22 bi "pokidao" sve, imam savršenu ekipu

Artjom Dzjuba sa velikim oduševljenjem pratio je takmičenja u fidžital fudbalu na Igrama budućnosti u Kazanju, ali su mu bila zanimljiva nadmetanja u hokeju, košarci, Kaunter-strajku...
Dzjuba za RT o fidžital fudbalu: D22 bi "pokidao" sve, imam savršenu ekipu© Maxim Bogodvid/RIA Novosti

Fudbal, kao najpopularniji sport u svetu, našao je svoje mesto na turniru u Kazanju i privukao veliki broj poznatih ruskih sportista, uključujući i napadača Zenita i ruske reprezentacije Artjoma Dzjubu.

"Veoma zanimljiv format, dopada mi se. Ne verujem da može da zameni fudbal, možda za sto ili dvesta godina, ali ova takmičenja su zanimljiva za gledaoce, zašto ih ne zadržati. Momci koji nisu sposobni da zasijaju u pravom fudbalu, mogu postati prave zvezde u virtuelnom fudbalu. Obe discipline su uzbudljive, veoma je kul", rekao je Dzjuba za RT.

Andrej Aršavin je zamolio predsednika Vladimira Putina da Rusija razvije svoju igru koja bi bila pandan Fifi.

"Iskreno, nisam siguran da bi to moglo da bude približnog kvaliteta. EA sport se bavi ovime već mnogo godina, pa i onda ima mnogo zamerki korisnika. Poslednja verzija fudbalskog simulatora možda je i najuspešnija, donekle je slična pravom fudbalu", rekao je napadač Zenita.

Najbolji strelac ruske reprezentacije ima 35 godina i već je na zalasku karijere, pa je logično bilo i pitanje da li planira da napravi svoj tim u fidžital fudbalu.

"Igram, ne svaki dan, ali kada se okupimo sa prijateljima veče se uvek završi nadigravanjima . ko je najjači. Ponekad čak i na trening kampovima organizujemo turnire. Volim fudbal i hokej", kaže Dzjuba.

Ronaldinjo je već osnovao svoj fidžital klub - R10, a Dzjuba smatra da bi njegov tim bio najbolji.

"Vreme će pokazati, ali D22, ukoliko se pojavi, 'pokidaće' sve", rekao je rođeni Moskovljanin sa omehom na licu.

Pored fudbala, Dzjubi su i ostala takmičenja na Igrama budućnosti bila zanimljiva.

"Svića mi se CS2 u kombinaciji sa lejzer tagom, ali i fudbal, hokej i košarka. Ovo su sfere koje me lično zanimaju, ali čuo sam da postoje i takmičenja robota. Zanimljivi su mi i borilački sportovi, imam prijatelje iz MMA sveta. Na primer, Taras Kijaško, mentor Aleksandera Volkova, sa kojim treniramo", rekao je Dzjuba.

Nekadašnji fudbaleri Roman Šiškin i Aleksandar Šešukov su se oprobali u fidžitalu, ali Dzjuba smatra da je za njega još rano.

"I dalje sam aktivni fudbaler i uživam u profesionalnim nastupima. U budućnosti - zašto da ne? Mislim da bih se brzo prilagodio veličini terena i formatu turnira. Pomogla bi i moja građa, igrao bih kao stub u napadu i samo delio lopte. Voleo bih i da igram NHL, bio bih na golu", rekao je visoki centarfor i dodao da mu se posebno dopada što se tokom mečeva prikazuju statistički indikatori igrača, kao što je puls.

Dzjuba zna i ko bi potencijalno bio deo njegove ekipe.

"Veliki broj mojih prijatelja bi se odazvao sa zadovoljstvom. Ivan Kuzmičev je odličan u Fifi, Kaunter-strajku i NHL-u. Takođe, Stas Magejev i Maks Nenakov. Ekipa bi bila savršena. Nikita Černov, Saša Golovin, Aleksander Soboljev... Čini mi se da poslednji provodi 20 sati dnevno igrajući igrice", osmeh ne silazi sa Artjomovog lica.

image