Sport

Igre budućnosti pomirile "večite" – Zvezda i Partizan zagrljeni predstavljaju Srbiju u Kazanju

Igre budućnosti su za svakog od nas jedno sjajno iskustvo, i nismo verovali da ćemo ovako nešto ikada moći da vidimo, rekao je Nemanja Jokić iz e-sports tima FK Crvena zvezda
Igre budućnosti pomirile "večite" – Zvezda i Partizan zagrljeni predstavljaju Srbiju u Kazanju© РИА Новости/Максим Богодвид

U sredu su spektakularnom ceremonijom u Kazanju svečano otvorene Igre budućnosti, novo i posebno takmičenje koje spaja realni i digitalni sport.

Igre je otvorio predsednik Rusije Vladimir Putin, koji je, između ostalog, rekao da su Igre budućnosti ruski poklon sportu, dok je pored njega sedela umetnička klizačica Kamila Valijeva.

I Srbija ima predstavnike u Kazanju, to su članovi e-sports timova Crvene zvezde i Partizana, koji će se takmičiti u fidžital fudbalu i fidžital košarci.

Predvodnik kombinovanog e-sports i futsal tima FK Crvena zvezda Vladimir Rakić otkrio je zanimljiv detalj sa ceremonije.

"Pored nezaboravnih prizora sa ceremonije otvaranja Igara budućnosti, sigurno nam je iz Kazanja najvredniji onaj u kome igrači Crvene zvezde i Partizana zagrljeni i nasmejani stoje iza velike zastave Srbije."

"Zajedno se trudimo da kreiramo pozitivnu sliku koja će ići u javnost, jer svi igrači koji su ovde ispred Crvene zvezde i Partizana predstavljaju dva velika kluba, a kroz pravi sportski rivalitet na najbolji način – i našu zemlju", istakao je Rakić.

"Želeo bih da se zahvalim Republici Srbiji na svesrdnoj podršci kroz koju je stvorena prilika da učestvujemo na ovako velikom i zapaženom događaju koji će u perspektivi ostvariti veliki uspeh ne samo u Rusiji već i širom sveta. Zaista smo privilegovani što smo prisutni ovde u ovakvoj konkurenciji i bili u prilici da uživamo u spektaklu koji je na impresivan način dočarao šta su to zaista Igre budućnosti."

Dodao je da će šansa da učestvuju na ovako velikoj smotri fidžitalnog sporta značajno pomoći da se približe deci i ljudima u Srbiji perspektivu njegovog razvoja kroz spoj fizičke i digitalne aktivnosti koja je sve zastupljenija i neminovna u periodu kad se deca razvijaju.

"Ukoliko budemo mogli da napravimo pravu ravnotežu između ova dva formata u budućnosti, fidžital zaista može da zaživi kao sport – pa možda i da, bez pretencioznosti, postane i prava olimpijska disciplina", nastavio je Rakić i najavio da će popularni crveno-beli učiniti sve da se dobrim rezultatima afirmišu u svojoj sportskoj porodici i opravdaju najviše ciljeve njihovog e-sports tima.

Nemanja Jokić naveo je da se tim od tri profesionalna e-sports igrača i petorice igrača futsala pripremao za prvi meč u nedelju na plejstejšnima koje su poneli iz Srbije – kao i na terenu i teretani, gde će na FIFA igri po dvojica igrača nastupiti u dva poluvremena trajanja od po tri minuta, a prenesene bodove nastojati da poboljšaju do pobede četvorica igrača u polju i golman na futsalu.

"Više bismo voleli da se u grupnoj fazi igraju mečevi protiv svih ekipa, ali je princip takav da se sa jednom pobedom takmičenje nastavlja u osmini finala, a sa dve – već ulazi u četvrtfinale, pa i to dodaje na neizvesnosti", rekao je Jokić.

Njegov kolega, "sajber-fudbaler" Miloš Aranđelović pozvao je na oprez od samog starta.

"U ovako dinamičnom formatu takmičenja moraćemo da budemo potpuno fokusirani od samog početka, jer vas eventualne greške u samo 3 minuta poluvremena mogu skupo koštati. Izuzetno je važno naći dobru ravnotežu u stručnosti za sajber i futsal segment takmičenja unutar članova tima", kazao je Aranđelović.

Objasnio je i kako su izgledale pripreme za ovako veliko takmičenje.

"Kod nas su tri igrača stručnjaci za Fifu, a petorica za futsal, pa mislimo da smo kroz jednomesečne posebne pripreme uspeli da anuliramo eventualne slabe tačke u timu koje bi protivnici želeli da eksploatišu", objašnjava Aranđelović, koga od nedelje očekuju tri utakmice u grupnoj fazi takmičenja, i to prva protiv ekipe iz Meksika, a druga ili protiv ekipe iz Čilea ili ruskog Rotora.

Srbija bi mogla da napravi dobar rezultat i u fidžital fudbalu, ali i u fidžital košarci u kojem je Partizan u utorak ostvario pobedu nad Feniksima iz Azerbejdžana – 35:30.

image