Sport

Korupcionaški skandal trese češki tenis – u prevaru uključen predsednik i sam vrh Teniskog saveza

Češki teniski savez je u središtu kontroverze jer je izvršena racija u sedištu asocijacije, a deset osoba, uključujući predsednika Iva Kaderku, optuženo je za prevaru
Korupcionaški skandal trese češki tenis – u prevaru uključen predsednik i sam vrh Teniskog savezaGetty © Will Russell / Stringer

Osobe su optužene za proneveru subvencija u milionima kruna, koje su prvobitno bile namenjene tenisu i organizacijama za mlade sportiste.

Ivo Kaderka, predsednik Češkog teniskog saveza, finansijski direktor i računovođa Hana Baierova, kao i Vojteč Flegl, koji je član upravnog odbora, navodno su ključne ličnosti uključene u prevaru, prema navodima policije.

Nacionalna sportska agencija Češke komentarisala je ovu situaciju, a portparolka Eliska Mačkova potvrdila je da se vrši istraga. Međutim, nije pružila detalje o skandalu.

"U ovom trenutku mogu potvrditi da je u toku istraga. Zatraženo nam je da dostavimo informacije i dokumenta i u potpunosti sarađujemo sa policijom u ovom slučaju. Međutim, imajući u vidu da je istraga u toku, nismo u mogućnosti da pružimo detalje o slučaju", rekla je Mačkova.

Ovaj skandal dolazi pošto su češki teniseri imali sjajne rezultate u 2023. godini.

Marketa Vondrušova osvojila je Vimbldon dok je Karolina Muhova stigla do finala Otvorenog prvenstva Francuske i polufinala Ju-Es opena.

Među ostalima, Petra Kvitova osvojila je Majami open dok je Jirži Lehečka stigao do četvrtfinala Australijan opena.

image