Srbija i Balkan

Odgovor Ruskog doma redakciji N1: "Monika, stisni zube"

Ustanova kulture koja se bavi negovanjem odnosa Srba i Rusa odgovorila je na negativne navode "ekslkuzivnog informativnog partnera" Si-En-En-a
Odgovor Ruskog doma redakciji N1: "Monika, stisni zube"© M.A./ATAImages

Nedavno "istraživanje" portala N1, "ekskluzivnog informativnog partnera" Si-En-Ena, je, kako kažu u Ruskom domu,  - još jedan primer niskog nivoa profesionalizma i činjenice da se zapadna štampa ne libi da krši sopstvena pravila kada izveštava o "lošim momcima" poput Rusa i Srba.

Komentarišući tekst u kome ih je N1 nazvao ustanovom sa "propagandnom delatnošću", Ruski dom poručuje da se autor teksta nije ni potrudio da prouči čime se to bavi ova ustanova kulture, kao i da u tekstu postoje neverovatni propusti poput navoda da je "patrijarh Irinej" navodno prošle godine u tom prostoru nagradio poznatu srpsku i crnogorsku pevačicu Danicu Crnogorčević. Iako je reč zapravo o patrijarhu Porfiriju.

"Očigledno autori i urednici N1 nisu upućeni ko je na čelu Srpske pravoslavne crkve, ili im baš nije bitno", navode iz Ruskog doma.

Budući da autorki teksta, Nedi Vulović Obradović, između ostalog nije jasno interesovanje ove ustanove za NATO agresiju nad Srbijom 1999. godine, iz Ruskog doma podsetili su je da postoji "jedna nauka, zove se istorija".

"Ona se vašem zapadnom rukovodstvu, iz jasnih razloga, nimalo ne sviđa, zato što je mnogo strašnih zločina i  krajnje sramotnih dela koja su tokom istorije učinili i još uvek čine prema brojnim narodima, a uz vašu pomoć istu tu istoriju pokušavaju s takvim zanosom da prepišu, pretvore u fantastiku sa kapetanima Amerika u glavnoj ulozi, ili samo izbrišu i zaborave, kao da se ništa nije desilo. Ruski centar za nauku i kulturu, razume se, organizuje naučne istorijske manifestacije, gde ruski i srpski istoričari dele mišljenja o mnogim upečatljivim događajima iz zajedničke prošlosti, te, naravno, ne zaobilaze ni ključni događaj iz svetske istorije s kraja 20. veka – zločinačko bombardovanje Jugoslavije od strane zemalja NATO-a 1999. godine", navodi se.

Taj događaj je, dodaju, postao pravi potres ne samo za Srbiju već i za Rusiju, što je "posledično mnoge u našoj zemlji pobudilo da preispitaju svoj pogled na 'zapadne vrednosti".

"Gledajući bombe kako padaju na mirni Beograd, većina nas je shvatila šta nas čeka u budućnosti i da nam se takva budućnost ne dopada. Zato je to i naša, ruska tema", ističu u Ruskom domu.

Rusija je kako navode, zahvalna Srbima na tome što im je žrtva srpskog otvorila oči o svetu.

"Ove primere uzajamne požrtvovanosti u srpsko-ruskim odnosima pronalazimo kroz vekove. Srpski generali i oficiri borili su se protiv Napoleona u sastavu ruske armije 1812. godine. Ruski dobrovoljci u se borili i ginuli za slobodu Srbije u srpsko-turskom ratu 1876. godine. Rusi su ušli u Prvi svetski rat da bi spasili Srbiju 1914. godine. U aprilu 1941. godine Srbi su odložili prodor nacista za tri meseca, što je, verovatno, spasilo Moskvu. Srbi su činili osnovu jedinog realnog u celoj Evropi pokreta otpora protiv nacista tokom teških godina od 1941. do 1943, a onda su hiljade Rusa dale živote za oslobođenje srpske zemlje 1944. godine… Ovakve primere možemo navoditi i navoditi. To je inače i smisao poznate parole 'Rusi i Srbi, braća zauvek'… Nismo sigurni da vam je sve uopšte jasno, ali dobro, možda ćete se slučajno zamisliti, možda se nešto unutar vas zatreperi", navode iz Ruskog doma, odakle kritikuju i izbor sagovornika portala.

Od svih poznavalaca Rusije, autorka je, kažu, smatrala, da je najadekvatniji izbor Petar Nikitin, za koga iz Ruskog doma kažu da je senzacionalistički proukrajinski aktivista vašarskog tipa, dobro poznat u uskim krugovima tzv. "nove" emigracije pre svega zbog niza skandala, koji se vezuju za njegovu delatnost i privatan život. Izjave Srećka Đurića, diplomate u penziji, "još jednog redovnog gosta članaka prozapadnih portala o 'podmuklom ruskom uticaju' tokom poslednjih godina, diplomatski ćemo preskočiti", dodali su.

Ustanova koja je samo 2023. godine organizovala gotovo 400 manifestacija i projekata najrazličitijih formata, u kojima je učestvovalo ne samo na hiljade Srba, već i stotine ovdašnjih Rusa, zahvalila je autorki teksta što je reklamirala njihovu delatnost: kurseve ruskog i srpskog jezika, besplatne studije u Rusiji, emisije Boška Kozarskog o Rusiji na kanalu "Balkan trip", kao i velike manifestacije sa učešćem visokih zvanica, uključujući patrijarha Porfirija i predsednika Aleksandra Vučića.

"Razumemo da to tunjavi neznalica Peter Nikitin, a ni Vi, ne znate, da su, recimo, pevačica Pelageja, pijanista Boris Berezovski, pisac Jevgenij Vodolaskin i glumac Miloš Biković zapravo veoma poznata imena u Rusiji. Lepo ste i istakli da Ruski dom nije odlazio iz Srbije ni tokom NATO bombardovanja. U pravu ste i kad kažete da je Danica Crnogorčević, 'majka petoro dece' i 'supruga sveštenika', 'oličenje tradicionalnih porodičnih vrednosti' Rusije, mada ste pogrešili broj dece Danice – još uvek ih je četvoro. Razumemo da Vama i drugim Vašim saborcima u nesreći iz prozapadnih medija na srpskom jeziku možda treba da popunite istanjen budžet posle letnjeg raspusta, i zato vaša lakomislena zajednica iz godine u godinu naglo obraća pažnju na Ruski dom i to baš u septembru", dodali su iz Ruskog doma.

Iz ove ustanove kulture dodaju da ostavljaju prostor i za mogućnost da je autorka teksta "u dubini duše ipak rusofil".

"Odlučili smo da Vama i Vašem glavnom uredniku poklonimo tematske značke Ruskog doma izrađene povodom 1999. godine, na primer 'Monika, stisni zube' i slične, u znak sećanja na najmanje jasnu i 'najopasniju' seriju manifestacija Ruskog doma", zaključili su.

image