Kultura

Od danas u Ruskom domu: Izložba akademika Sokola Sokolovića "Slikarstvo i dizajn"

U pitanju je autorski doprinos sećanju na zlokobno bombardovanje Srbije 1999. godine, a u čast 100 godina od rođenja oca autora izložbe, Aleksandra Sokolovića – nosioca Partizanske spomenice od 1941, deportovanog u Nacistički logor u Norveškoj u kome su na njemu vršeni krajnje nehumani eksperimenti
Od danas u Ruskom domu: Izložba akademika Sokola Sokolovića "Slikarstvo i dizajn"© Руски дом у Београду

Izložba akademika prof. dr Sokola Sokolovića "Slikarstvo i dizajn" biće svečano otvorena danas, u ponedeljak, 10. juna u 19.00 časova u Galeriji Ruskog doma.

Ovo je autorski doprinos sećanju na zlokobno bombardovanje Srbije 1999. godine, a u čast 100 godina od rođenja oca autora izložbe, Aleksandra Sokolovića – nosioca Partizanske spomenice od 1941, deportovanog u Nacistički logor u Norveškoj u kome su na njemu vršeni krajnje nehumani eksperimenti, dobitnika mnogih ordena od Maršala, navodi se u saopštenju Ruskog doma u Beogradu.

Događaj će otvoriti direktor Ruskog doma Jevgenij Baranov, a o izložbi će pored autora govoriti prorektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Ratko Ristić, dekan Univerziteta "Union – Nikola Tesla" prof. dr Aleksandar Gračanac, prof. dr Aleksandar Radojević, istoričar umetnosti Mare Janakova Grujić.

Izložba se sastoji od štafelajnih slika iz porodične kolekcije, preko 150 rešenja dizajnerskih znakova, vitrina sa teorijskim publikacijama i ličnim predmetima autora.

Izložba traje do 17. juna 2024. Ulaz slobodan.

image