Srbija i Balkan

Posle više od deset godina Orban u zvaničnoj poseti Severnoj Makedoniji

Premijer Severne Makedonije Hristijan Mickoski je rekao da je Mađarska među prvima prepoznala želju za nezavisnošću i suverenitetom Severne Makedonije
Posle više od deset godina Orban u zvaničnoj poseti Severnoj Makedoniji© Meng Dingbo

Premijer Severne Makedonije Hristijan Mickoski razgovarao je danas sa mađarskim kolegom Viktorom Orbanom, ocenivši da je ta zemlja među prvima prepoznala želju za nezavisnošću i suverenitetom Severne Makedonije.

"Istorija svedoči o našoj zajedničkoj težnji za mirom, prosperitetom i saradnjom. U prošlosti, Mađarska je bila jedan od naših prvih partnera koji je prepoznao makedonske težnje za nezavisnošću i suverenitetom. Godinama se produbljuju političke i ekonomske veze naših zemalja, a današnji sastanci samo potvrđuju naše strateško savezništvo", naveo je Mickoski na Fejsbuku.

On je dodao da Mađarska nije samo partner Severne Makedonije na evropskoj sceni, već i primer kako jedna država može uspešno da balansira nacionalni suverenitet sa globalnim integracijama.

Orban je juče doputovao u zvaničnu posetu Severnoj Makedoniji predvodeći delegaciju u kojoj je i desetak ministara.

Prema agendi posete, danas će nakon sastanka dvojice premijera biti održan međuvladin sastanak, nakon čega će Mickoski i Orban održati konferenciju za novinare.

Orban je došao u zvaničnu posetu deset godina nakon što je 2013. godine odlikovan Ordenom "8. septembar" za izuzetne zasluge za razvoj i jačanje prijateljskih odnosa i mirnu saradnju između Severne Makedonije i Mađarske.

image