Srbija i Balkan

Crna Gora: Ustavni sud obustavio izručenje Do Kvona

Iz Ministarstva pravde tvrde da nisu ni znali da su advokati Do Kvona uputili ustavnu žalbu i od Ustavnog suda traže da ih ubuduće redovno obaveštavaju o ovom slučaju da bi, kako navode, nastavili započete aktivnosti u konkretnom predmetu
Crna Gora: Ustavni sud obustavio izručenje Do KvonaGetty © Filip Filipovic / Contributor

Crnogorsko Ministarstvo pravde pozvalo je danas Ustavni sud da u najkraćem roku postupi u slučaju južnokorejskog državljanina Do Kvona i da ih bez odlaganja ubuduće o tome obaveštava.

Ustavni sud Crne Gore jednoglasno je ranije danas odlučio da prihvati ustavnu žalbu advokata Do Kvona i odluči da obustavi postupak izručenja južnokorejskog državljanina do konačne odluke suda.

Iz Ministarstva pravde tvrde da nisu ni znali da su advokati Do Kvona uputili ustavnu žalbu i od Ustavnog suda traže da ih ubuduće redovno obaveštavaju o ovom slučaju da bi, kako navode, nastavili započete aktivnosti u konkretnom predmetu.

Iz ovog resora, kojim rukovodi ministar Bojan Božović, su naveli da su tek danas obavešteni od Ustavnog suda da su punomoćnici južnokorejskog kralja kriptovaluta Do Kvona 25. septembra ove godine podneli ustavnu žalbu protiv presude Vrhovnog suda sa zahtevom da Ustavni sud donese rešenje o obustavi izvršenja pravosnažne presude, obustavi sprovođenja administrativnog postupka pred ministrom pravde i obustavi radnje izručenja do donošenja odluke po ustavnoj žalbi.

Poručili su da pisani otpravak ovog rešenja još uvek nije dostavljen Ministarstvu pravde, te da će o detaljima daljeg postupanja, javnost biti blagovremeno obaveštena.

"Ustavni sud nas je u daljoj korespodenciji informisao da je na današnjoj sednici usvojen zahtev punomoćnika Kvon Do Hjeonga i da se obustavlja izvršenje presude Vrhovnog suda Crne Gore, kao i postupak odlučivanja o dozvoli izručenja, do donošenja konačne odluke Ustavnog suda", navode iz Ministarstva pravde.

"Imajući u vidu složenost predmeta, kao i veliki interes javnosti za ovaj slučaj, smatramo da je dobra i pravovremena komunikacija između grana vlasti i institucija od ključnog značaja za donošenje valjanih i na Ustavu i zakonu utemeljenih odluka", dodaju.

Ustavni sud Crne Gore ranije danas saopštio je na svom internet portalu da je proces izručenja južnokorejskog državljanina Do Kvona zaustavljen do donošenja konačne odluke tog suda.

Navodi se da je rešenje doneto jednoglasno.

Ministar pravde Bojan Božović rekao je juče da će do kraja sedmice obelodaniti kojoj će državi biti izručen "kralj kriptovaluta" Do Kvon - Južnoj Koreji ili SAD.

image