Srbija i Balkan

Srbi ne odstupaju sa barikada: Logorskim vatrama protiv hladnoće

Svaka nova najava iz Prištine o tome da će prištinski specijalci sami ukloniti barikade na severu Kosmeta Srbima donosi novo uznemirenje, ali oni ne odustaju od svojih zahteva
Srbi ne odstupaju sa barikada: Logorskim vatrama protiv hladnoće© Зоран Шапоњић

Petnaestu noć zaredom stotine Srba su na barikadi na Rudaru kod Zvečana. Ljudi lože logorske vatre, kako bi se zagrejali, mnogi od njih su pod šatorima koji su postavljeni pored magistrale Kosovska Mitrovica- Leposavić-Jarinje koja je kod Krsta u Rudaru blokirana već dve nedelje.

Svaka nova najava iz Prištine, a takvih je ovde danas stiglo više, o tome da će prištinski specijalci sami ukloniti barikade na severu KiM, donosi novo uznemirenje među ljude koji se bore za prava koja su im zagarantovana međunarodnim sporazumima.

Oni koji su i večeras na Rudaru ne pokazuju, međutim, nikakvu nameru da odstupe i da se povuku. Ponavljaju da se neće povući sa barikada dok njihovi zahtevi, koji su dobro poznati, ne budu ispunjeni.

Sever Kosmeta i večeras je blokiran na ukupno devet mesta. Magistrala Kosovska Mitrovica-Jarinje presečena je na četiri mesta, na magistrali koja od Južne Mitrovice vodi ka Brnjaku su tri barikade, a prepreke su i u Jagnjenici kod Zubinog Potoka, kao i u blizini malog Zvečana iznad Severne Mitrovice.

Sa ljudima na barikadama su večeras i predsednik i potpredsednik Srpske liste Goran Rakić i Igor Simić.

Ranije danas, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da je Kfor tražio još vremena za uklanjanje barikada, ali da to ne može da se toleriše unedogled, jer barikade ometaju slobodu kretanja, preneo je "Telegrafi". Najavio je i da će uskoro imati sastanak tim povodom sa komandantom Kfora.

image