Srbija i Balkan

Petković: Dok Kurti sanja srpske žrtve, Srbi sanjaju mir i bezbednost

Naše sunarodnike na KiM drže u modernom ropstvu u 21. veku i čitav svet ćuti, kosmetski Srbi su danas najugroženiji narod u srcu Evrope, kaže direktor Kancelarije za KiM
Petković: Dok Kurti sanja srpske žrtve, Srbi sanjaju mir i bezbednost© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković rekao je da su Srbi na KiM danas najugroženiji narod u srcu Evrope i da samo žele mir i poštovanje osnovnih prava, garantovanih postignutim sporazumima.

Jedno od njih je povratak srpskih bezbednosnih snaga na KiM u skladu sa Rezolucijom 1244, što je vlada nedavno zatražila od komande Kfora na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića koju Petković opisuje kao istorijski potez.

"Kakav god odgovor bude, čitavom svetu je jasno da su argumenti i međunarodno pravo na našoj strani i tu nema dileme. Zato ne čudi da smo i pre odgovora komandanta Kfora, koji je za to jedini nadležan, u javnosti već dobili odgovore mnogih zapadnih političara i ambasadora koji sebe izgleda smatraju komandantima Kfora", navodi on.

Ističe da Srbi, pre svega traže Zajednicu srpskih opština, koju Priština kategorički odbija da formira već 10 godina.

"Recite mi, na koji način naše majke, sestre, profesorke, lekari, radnici koji su danonoćno na barikadama predstavljaju opasnost za bilo koga? Da li tako što slave Svetog Nikolu, drže onlajn nastavu na barikadama?", pita Petković.

Naglašava da Kurti sve vreme pokušava da kriminalizuje naš narod da bi opravdao svoje militantne snove o okupaciji severa i slanju do zuba naoružanih specijalnih jedinica.

"Dok Kurti sanja srpske žrtve, Srbi sanjaju mir i bezbednost za svoju decu. Nisu srpske majke na Kosovu i Metohiji decu rađale da im Kurti crta metu na čelu. Takav scenario neće mu poći za rukom i neka se ne igra srpskim glavama i životima našeg naroda!", napominje Petković.

Kako dodaje, koliko je god plan stigmatizacije srpskog naroda snažan, Srbi čitavom svetu pokazuju svoje miroljubivo lice.

"To su pokazali i na veličanstvenom narodnom skupu kod Rudara, kada je 10.000 naših sunarodnika i sa juga i sa severa došlo da kaže 'ne' Kurtijevom teroru. U Prištini su dobili najsnažniji odgovor srpske sloge i jedinstva, i to je realnost koju dobro treba da sagledaju svi", kaže u on intervjuu za današnji "Kurir".

Direktor Vladine Kancelarije za KiM podseća na sve nepravde koje su snašle srpski narod na svom vekovnom ognjištu.

"Dve godine Srbi trpe najbrutalnije obespravljivanje, ukraćeni su im vakcinacija, pravo glasa, sloboda kretanja, specijalci ROSU im upadaju u vrtiće dok deca spavaju, gaze im vino u Velikoj Hoči na muci stvoreno, drže naše sunarodnike u modernom ropstvu u 21. veku na tlu Evrope i čitav svet je ćutao", nabraja Petković.

Prema njegovim rečima, naš narod je odlučan da ostane na barikadama uprkos svim pretnjama i pritiscima.

"Možda neki na Zapadu žele da 'posao završe do Božića', pa da u udobnosti svog doma na miru slave, ali neka pre toga razmisle kako je porodicama Adžić i Pantić, čije očeve i supruge nevine drže u Kurtijevom kazamatu i za koje nema ni slavlja ni praznika. Zato Srbi imaju minimum zahteva da se oslobode njihovi sunarodnici, da se duge cevi i oklopna vozila kosovske policije povuku sa severa, uz garancije Kfora da se tu neće vraćati, i ukidanje lista za hapšenje Srba koji su od septembra prošle godine bili na barikadama. Čim se minimum ovih zahteva ispuni, moći će zapadni ambasadori da slave šta im je drago", zaključuje Petković.

image