Srbija i Balkan

Bivši prištinski sudija: UNMIK, OEBS i Euleks tražili da se zločini Srba ostave za kasnije

Haljimi je rekao da vlasti "Kosova" ranije nisu mogle da kazne Srbe za zločine, jer nisu imale izvršna ovlašćenja
Bivši prištinski sudija: UNMIK, OEBS i Euleks tražili da se zločini Srba ostave za kasnijewww.globallookpress.com © Jochen Tack/imageBROKER.com

UNMIK, OEBS i Euleks vršili su pritisak na prištinske institucije da se kažnjavanje Srba za ratne zločine "ostave za kasnije", rekao je bivši prištinski sudija i advokat Mahmut Haljimi.

Prema njegovim rečima, različite vlade na KiM su od kraja rata pokušavale da dokumentuju i kazne ratne zločine, ali su ih u tome, kako tvrdi, sprečili UNMIK i Euleks.

Haljimi je u intervjuu za KTV rekao da vlasti "Kosova" ranije nisu mogle da kazne Srbe za zločine, jer nisu imale izvršna ovlašćenja.

Naveo je da je, ipak, prvo suđenje jednom Srbinu za zločine na KiM počelo 2000. godine u Okružnom sudu u Kosovskoj Mitrovici.

"Podelili smo posao kako smo mogli. Uspeli smo da istražimo ratne zločine koji su se dogodili na teritoriji Mitrovice. Predali smo predmet na suđenje, koji se zove slučaj 'Moša'. Odluka je doneta u tom slučaju, optuženi je osuđen na 14 godina. Od početka su postojali problemi pritiska UNMIK-a u vezi sa akcijama koje smo sprovodili", naveo je Haljimi i naglasio da je uprkos insistiranjima OEBS-a, UNMIK-a i Euleksa, sud bio uporan.

Haljimi je izričit da su od kraja rata međunarodne vlasti insistirale da se "više kazne Albanci nego Srbi".

Ocenio je da sada kažnjavanje ratnih zločina teže, jer su neki dokazi nestali, a pojedini svedoci umrli.

image