Srbija i Balkan

Patrijarh Porfirije pozvao Srbe i Albance da čuvaju jedni druge

Ovde smo se rodili za Hrista, poručio je poglavar SPC vernicima posle ustoličenja u Pećkoj patrijaršiji
Patrijarh Porfirije pozvao Srbe i Albance da čuvaju jedni drugeNone © FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Patrijarh srpski Porfirije ustoličen je u Pećkoj patrijaršiji, drevnom sedištu Srpske pravoslavne crkve, u prisustvu više od 30 arhijereja, velikog broja vernika i jake snage KFOR-a i KPS-a koje su obezbeđivale prilaze manastiru.

Na svetoj arhijerejskoj liturgiji, koju je predvodio patrijarh Porfirije, sasluživalo je 30 arhijereja SPC, kao i mitropolit budimpeštanski i mađarski Ilarion iz Ruske pravoslavne crkve i vladika prespansko-pelagonijski Petar iz Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije, navedeno je na zvaničnom sajtu SPC.

Na kraju liturgije, obavljen je svečani čin uvođenja u pećki tron. Simbole patrijaraškog dostojanstva, panagiju sa Bogorodicom sa malim Hristom na rukama, žezal i zelenu mantiju, patrijarhu Porfiriju predali su mitropoliti dabrobosanski Hrizostom i crnogorsko-primorski Joanikije. Oni su ga i uveli u tron uz povike prisutnih "aksios" (dostojan) koji prate ovaj svečani čin po vekovnoj tradiciji. Ustoličenjem u Pećkoj patrijaršiji i formalno je zaokruženo preuzimanje dužnosti patrijarha Porfirija na svetosavskom tronu.

U besedi nakon ustoličenja, prvojerarh srpske crkve podsetio je na značaj praznika Pokrova presvete Bogorodice, koji je u Pećkoj patrijaršiji proslavljen liturgijom sa ustoličenjem, i važnost bogosluženja. Najveći deo obraćanja posvetio je neophodnosti mira.

"Sve vas ovde sabrane, ali i sve koji su u duhu sa nama, sa ovoga svetog mesta pozivam da se molimo za sve ljude: i za naše sunarodnike, ali i sve sa kojima živimo ovde na ovim prostorima, uključujući pre svih braću Albance. Gradimo zajedno mir kao što su gradile srpske porodice sa albanskim porodicama, koje su i u dobra i u zla vemena čuvale ovu pećku svetinju i svete Dečane. Ti su čestiti Albanci, bez obzira na to što su bili muslimani, ili možda baš zato što su bili muslimani, iskreno verujući ljudi, znali za moć molitve, znali da se u pravoslavnim svetinjama moli i za njih i njihovu decu i da Bog, kao apsolutna ljubav, ne gleda na to ko je ko, već da su svi Božja deca", rekao je patrijarh Porfirije.

Kako je naveo, to je želeo odmah na početku svoje besede da naglasi da svi znaju i da niko naknadno ne pripisuje srpskoj crkvi nešto drugo.

"Program Srpske pravoslavne crkve, dok mnogi po čitavom svetu žele da nametnu nemir, kada se povećava opasnost od najpogubnijeg opšteg rata, od svetske kataklizme, jeste mir i samo mir. I to prvo pomirenje, praštanje i mir sa onim koji nam je najbliži, koji nam je prvi sused. Mir kao jedina mogućnost opstanka naše i njihove dece", istakao je srpski patrijarh.

Svima nama na Balkanu treba da bude jasno da su naša deca najvažnija nama koji ovde živimo i da mi imamo šansu da im omogućimo da žive u miru, naglasio je poglavar SPC.

„Poručujemo Srbima i Albancima i svima koji žive na ovim prostorima – nađimo u sebi snagu, prepoznajmo Boga i čuvajmo jedni druge", rekao je patrijarh Porfirije.

On je podsetio i na važnost pećkog trona i Pećke patrijaršije gde se od 13. veka ustoličavaju prvojerarsi srpske crkve, dodajući da je pećki tron najbliži presto Bogu koji je srpski narod izgradio, a Pećka patrijaršija najvažnija i najsigurnija kuća. Naglasio je da iz ove drevne svetinje celom srpskom narodu dolazi Božji blagoslov Svetog Save i svetih srpskih arhiepiskopa, blagoslov koji čuva sve srpske svetinje na Kosovu i Metohiji i srpski pravoslavni narod da opstane u svom domu.

"Ovde smo se rodili za Hrista. Kad god dođemo na Kosovo vraćamo se kao bludni sin koji se vraća domu očevom iz stranih zemalja. I vi braćo i sestre pravoslavni Srbi koji živite ovde, vaš život i vera su deo našeg opšteg saveza sa Bogom i sa kosovskim zavetom. Naša međusobna podrška i naše zajedničke molitve deo su naše neraskidive zajednice koja je iznad svake ideologije", naglasio je srpski patrijarh.

Zbog zabrane kosovskih vlasti direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću onemogućeno je da prisustvuje ustoličenju, što je on nazvao najtežom zabranom do sada.

Patrijarh srpski Porfirije sedmi je poglavar SPC koji je ustoličen u ovoj drevnoj svetinji od ponovnog uspostavljanja Srpske patrijaršije 1920. godine. Za 46. poglavara srpske crkve izabran je na Svetom arhijerejskom Saboru u februaru prošle godine, a dan kasnije ustoličen je u Sabornoj crkvi u Beogradu. Drugo ustoličenje, ono u Pećkoj patrijaršiji, potvrda je da je sedište srpskih patrijaraha i u Peći o čemu svedoči i pun zvanični naziv titule prvojerarha SPC koja u sebi sadrži i titulu arhiepiskop pećki.

 

image