Srbija i Balkan

Edita Tahiri: Briselski dijalog je "mrtav", a Borelj i Lajčak otpušteni

Činjenica da od prošle godine, od Ohridskog sporazuma, nema implementacije, znači da je dijalog mrtav, navela je Tahiri, nekada glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom
Edita Tahiri: Briselski dijalog je "mrtav", a Borelj i Lajčak otpušteniwww.globallookpress.com © Ye Pingfan

Edita Tahiri, koja je obavljala funkciju glavnog pregovarača Prištine u dijalogu sa Beogradom, u intervjuu za "KosovaPres" rekla je da je briselski dijalog - "mrtav". 

To je zaključila jer, kako kaže, sama činjenica da od postizanja Ohridskog sporazuma nema implementacije dogovora, podrazumeva da je "izgleda dijalog mrtav". 

Tahiri je čak rekla da su visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i specijalni predstavnik EU za dijalog tzv. Kosova sa Srbijom Miroslav Lajčak - "otpušeni". 

"Briselski dijalog je mrtav. Činjenica da od prošle godine, od Ohridskog sporazuma, nema implementacije, znači da je dijalog mrtav. Osim toga, dva posrednika Borelj i Lajčak su otpušteni ranije, kada je dijalog prešao u ruke velikih, kancelara Olafa Šolca, predsednika Emanuela Makrona i premijerke Đorđe Meloni. Njih dvojica su smenjeni, ali to nisu dali do znanja, pošto EU ne objavljuje javno kada ima problema, a posle izbora će doći drugi", rekla je ona. 

Govoreći o mogućnostima da bivši slovenački predsednik Borut Pahor zameni Lajčaka, Tahiri konstatuje da je on ozbiljan političar i da Slovenija podržava nezavisnost "Kosova".

"Nije vreme za analizu, ali mislim da je Slovenija bila pristalica nezavisnosti 'Kosova', dok je Pahor ozbiljan političar. Gde god da ode kao posrednik, on će delovati kao predstavnik EU i tako će se i ponašati", naglašava Tahiri.

Ona je poručila i da je optimista u vezi sa glasanjem za članstvo "Kosova" u Savetu Evrope.

Tahiri je takođe optužila Kurtija da je "prekinuo odnose sa SAD". 

"Kurti je prekinuo odnose sa Amerikom tako što se nije usaglasio ni po jednom pitanju od ovih malih stvari koje je imao, registarske tablice, sada dinar, onda je tu pitanje izbora na severu koji su bili legalni, ali ne i legitimni. I Kurti je morao dobro da koordinira sa američkim partnerima... Izašao je sa antiameričkih pozicija, ne znam zašto ima te antiameričke stavove. Ali naravno da su štetni za 'Kosovo'", rekla je ona i podvukla da Amerikanci sklapaju saveze sa najvećima, a ne sa malima, a da je u ovom slučaju, "Kurti mali".

image