Srbija i Balkan

Kako su RT Balkan i Sputnjik dospeli u izveštaj Evropskog parlamenta

Od Srbije se traži da se uskladi sa odlukom Saveta Evrope o obustavi radiodifuznih aktivnosti RT-a i Sputnjika
Kako su RT Balkan i Sputnjik dospeli u izveštaj Evropskog parlamentawww.globallookpress.com © Jaap Arriens/ZUMAPRESS.com

Na današnjoj sednici Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta razmatraće se izveštaj evroposlanika Vladimira Bilčika o Srbiji. U nacrtu dokumenta se navodi da je Srbija nedovoljno usklađena sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije, pogotovo u kontekstu rusko-ukrajinskog sukoba, i izražava se žaljenje "zbog činjenice da su ključne komponente spoljne politike direktno u suprotnosti sa stavovima Evropske unije".

Međutim, ono što posebno smeta Evropskom parlamentu je rad sajta RT Balkan u Srbiji, pa se tako osuđuje otvaranje sedišta ovog medija u Beogradu i pokretanje portala na srpskom.

Vlasti u Srbiji se pozivaju da se suprotstave "hibridnim pretnjama" i da se usklade sa odlukom Saveta o obustavljanju radiodifuznih aktivnosti Sputnjika i RT-a.

Pored toga, od Srbije se traži da se uključi u borbu protiv dezinformacija, a pogotovo protiv "manipulativnog anti-EU narativa".

Paradoksalno, pre nego što će zatražiti obustavu rada ruskih medija u Srbiji, Bilčik u nacrtu izveštaja poziva beogradske vlasti da istraže napade na istraživački sajt KRIK i list "Danas", te da stvore "ambijent u kome sloboda izražavanja može da cveta", pošto je prethodno ocenjeno da je u Srbiji zabeležena stagnacija u pogledu slobode izražavanja.

Drugim rečima, sloboda medija će procvetati gašenjem medija čija se uređivačka politika ne dopada Briselu, dok podobni treba da budu nedodirljivi.

Dijalog Beograda i Prištine

U nacrtu izveštaja Evropskog parlamenta navodi se da Evropska unija pruža punu podršku specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine, a Srbija i "Kosovo" se pozivaju da u dijalogu učestvuju u dobroj veri i u duhu kompromisa za postizanje sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma o noramalizaciji donosa u skladu sa međunarodnim pravom.

Traži se i potpuno sprovođenje svih relevantnih sporazuma, uključujući i onog o uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

U dokumentu se osuđuju sve akcije kojima se ugrožava stabilnost i dovodi u pitanje proces pomirenja. Evropski parlament je duboko zabrinut zbog napetosti na severu "Kosova" i navodi da je neprihvatljiva pucnjava na pravoslavno Badnje veče.

Istovremeno, podseća se na "zajedničku odgovornost" za održanje mira i vladavine prava na "Kosovu".

"Zabrinutost" zbog uticaja Kine i Rusije

Pored ranije pomenutnog neusklađivanja sa spoljnom politikom Evropske unije u vidu antiruskih sankcija, Evropski parlament je "zabrinut" i zbog ruskih i kineskih investicija u Srbiji, ali i zbog njihovog "uticaja na političke i ekonomske procese u regionu". 

Beogradske vlasti se pozivaju da pripreme plan za smanjenje zavisnosti od fosilnih goriva iz Rusije i izgradnju ekološki prihvatljivog energetskog sistema.

Evropski parlament je zabrinut i zbog zagađenja vazduha i, u skladu sa tim, još je zabrinutiji zbog uticaja kineskih kompanija na životnu sredinu u Srbiji, te se od vlasti zahteva da se pozabave "legitimnom zabrinutošću izraženom ekološkim protestima".

image