Srbija i Balkan

Osmani: Srbi sa Vagnerom spremaju aneksiju "Kosova"

Predsednica tzv. Kosova tvrdi da Srbi zajedno sa ruskom vojnom grupom švercuju oružje i vojne uniforme pripremajući hibridni napad
Osmani: Srbi sa Vagnerom spremaju aneksiju "Kosova"© FOTO TANJUG/ Dopisnistvo KiM/ bg

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani, optužila je rusku grupu Vagner da zajedno sa Srbima priprema "tajnu operaciju" koja bi trebalo da "postavi temelje za potencijalni hibridni napad Srbije na teritoriju Kosova".

Srbija je za ovo, navodi predsednica tzv. Kosova, počela da se priprema "paralelno sa ruskom aneksijom Krima 2014. godine".

Osmani, dalje u intervjuu za britanski "Telegraf" tvrdi da Vagner grupa sarađuje sa "srpskim paravojnim formacijama" u švercu oružja i neobeleženih vojnih uniformi na teritoriju Kosova.

"Oni donose oružje i uniforme, ali formalno nisu deo srpske vojske. Srbija želi da postigne svoje ciljeve, a da se to ne nazove vojnom operacijom", rekla je Osmani dodajući da je srpski cilj da "pripremi situaciju za moguću aneksiju – ne kroz tradicionalnu vojnu operaciju, već kroz hibridnu vrstu napada".

Zaboravljajući, ili samo ignorišući iživljavanje Kosovskih bezbednosnih snaga na severu Kosova i Metohije i napade Albanaca na srpsku decu, Osmani navodi da tenzije u regionu podstiče Beograd u savezu sa vagnerovcima.

"Tajna strategija krijumčarenja oružja sprovodi se najmanje šest meseci. Namera je upravo ista kao i ona koju je imao Vladimir Putin na Krimu pre devet godina. Ako pogledate šta je Putin uradio 2014, to je potpuna kopija. U početku je instrumentalizovao Ruse koji su tamo živeli, zatim je pravio sve vrste lažnih operacija, a onda je poslao ove paravojne grupe", žali se Osmani.

Ona ide čak dotle da barikade koje su Srbi postavljali tražeći oslobađanje sunarodnika uhapšenih na nacionalnoj osnovi, naziva "rovovima i barikadama u vojnom stilu, kakvi bi mogli da se koriste za borbu".

Paranoja Osmanijeve vidi se i u nastavku teksta koji je objavio "Telegraf".

"Dva ili tri dana pre invazije na Ukrajinu, slušala sam toliko svetskih lidera kako govore 'Putin nije toliko glup, on to neće da uradi'. To sada čujemo za Vučića – 'nije on toliko glup, neće to da uradi'. To što je Kfor na Kosovu ne znači da Vučić to nikada ne bi pokušao. Ne kažem da hoće, ali uvek moramo biti spremni da sprečimo takav scenario", rekla je ona.

Ona je optužila Srbiju i da "Kosovo", Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu posmatra kao "privremene zemlje" koje Beograd želi da ponovo "apsorbuje".

 

image
VV inauguration
banner