Srbija i Balkan

Novi zemljotresi na Balkanu: Zatresle se zgrade u Beogradu, osetio se širom Srbije

U Rumuniji je danas oko 14.30 zabeležen novi zemljotre jačine 5,7 stepeni Rihtera, a osetio se i u Beogradu na višim spratovima
Novi zemljotresi na Balkanu: Zatresle se zgrade u Beogradu, osetio se širom Srbije© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

U Rumuniji je danas oko 14.30 zabeleženo više potresa koji su se osetili i u Srbiji. 

Najpre je zemljotres jačine 5,7 stepeni Rihtera zabeležen u 14.16, pa potom u 14.21 jačine 3,9 Rihtera, da bi u 14.26 zabeležen zemljotres od 3,3 stepeni Rihtera.

Potresi su se osetili i u Beogradu na višim spratovima.

Tlo u Rumuniji se nije smirilo ni narednih sati, pa je danas zabeleženo ukupno 11 potresa. Potres  najmanje snage bio je 2,3 stepena Rihtera, a u 16.25 je zabeležen potres od 4,1 Rihtera.

Prethodnih dana više potresa zabeleženo je na prostoru Balkana, od kojih je najjači zemljotres bio u Rumuniji, čak 5 stepeni Rihtera.

Zemljotresi su zabeleženi i u Hrvatskoj.

Zbog potresa u okolini Srbije Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je poruku građanima da ne paniče u slučaju zemljotresa.

Objavljen je i niz preporuka u slučaju potresa, od toga da je potrebno spustiti se na pod, sklupčati se i zaštiti glavu.

Ako ste u kući potrebno je naći zaklon kod dovratnika, nosećih zidova, ispod stola, udaljiti se od prozora, spoljnih zidova i vrata, i najvažnije - ne izlaziti na terasu ili balkon.

U slučaju da ste na otvorenom, preporuka je da se sklonite od ulične rasvete, električnih kablova i zgrada, što dalje od objekata koji mogu pasti na vas, kao što su dimnjaci, crepovi sa krova ili slomljena prozorska stakla.

Svi ovi potresi događaju se nakon dva razorna zemljotresa koja su pogodila Tursku i Siriju, a u kojima je stradalo više 30.000 ljudi. Spasilačke ekipe širom sveta stigle su u Tursku kako bi pomogle u potrazi za preživelima.

image