Srbija i Balkan

Bivši ministar za KiM tvrdi: Evo šta piše u mapi puta o kojoj se razgovaralo u Briselu

Plan implementacije evropskog plana za KiM stupiće na snagu tek kada, i ako, taj plan uopšte i bude potpisan
Bivši ministar za KiM tvrdi: Evo šta piše u mapi puta o kojoj se razgovaralo u Briselu© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Bivši ministar za KiM Goran Bogdanović rekao je da je imao uvid u mapu puta za implementaciju sporazuma o Kosovu i Metohiji o kom se juče raspravljalo u Briselu. Iz dokumenta proizilazi da za implementaciju dogovorenog, kada se potpiše sporazum, imamo rok od 150 dana, objasnio je on.

S obzirom na to da juče ništa nije potpisano, to znači i da "mapa puta" nije počela da se primenjuje, odnosno, da će ovaj plan implementacije evropskog plana za KiM stupiti na snagu tek kada, i ako, taj plan uopšte i bude potpisan.

"Sinoć sam dobio tu mapu puta ili bolje rečeno anekse sporazuma o putu normalizacije između 'Kosova' i Srbije - ona sadrži osam članova gde se jasno i decidno govori o rokovima za ispunjavanje određenih obaveza koje su prihvaćene sporazumom", rekao je Bogdanović za N1.

Bogdanović je pročitao u članove aneksa u skraćenoj verziji koju je preveo sa engleskog:

U 1. članu kaže se da je aneks sastavni deo ovog ugovora.

U 2. članu opisuje se redosled događaja za sprovođenje sporazuma. Ovi događaji proizilaze iz obaveza stranaka navedenih u članovima 1, 4 ,7, 8, 9 i 10 osnovnog sporazuma. Svi ostali sporazumi stupaju na snagu potpisivanjem osnovnog sporazuma – znači 2,3, 5 i 11 stupa na snagu odmah po potpisivanju osnovnog sporazuma.

3. član kaže – najkasnije 15 dana nakon potpisivanja sporazuma menadžerski tim će predstaviti prvi nacrt statuta kako bi se obezbedio odgovarajući nivo samoupravljanja za srpsku zajednicu na "Kosovu", za pregovore o statutu uz posredovanje EU.

Član 4. koji kaže da će nakon predstavljanja nacrta statuta i otpočinjanja pregovora o njemu, strane omogućiti da odmah stupi na snagu a podrazumeva pod A – priznaje diploma, tablica, pasoša, carinskih pečata i pod B razmenu stalnih misija.

Član 5. gde se kaže da se strane obavezuju da će pregovore završiti o dogovorenom statutu, a najkasnije do roka dogovorenog u članu 8 (od 150 dana) i da će Vlada "Kosova" potvrditi i doneti uredbu i obezbediti pravnu održivost statuta.

Član 6. – najkasnije 30 dana od potpisivanja sporazuma strane će formirati zajedničku komisiju koja bi trebalo da vrši nadzor na impelementacijom sporazuma pod nadozorom EU.

Član 7. – u roku od 30 dana od formiranja komsije, "Kosovo" će ozvaničiti status Srpske pravoslavne crkve i započeće unutrašnju proceduru za zaštitu kulturne baštine.

"Jako me brine član ovog aneksa", rekao je Bogdanović i dodao da se nijedan od predstavnika SPC još nije oglasio o predlogu.

Činjenica je, međutim, da SPC do sada nije ni mogla da se oglašava o francusko-nemačkom predlogu, jer je on do sinoć bio tajna.

Član 8. – u roku od 150 dana nakon potpisivanja sporazuma EU će sa ostalim donatorima organizovati konferenciju na visokom nivou za usvajanje posebnog paketa za finansijsku podršku i investicije. Konferencija se neće realizovati dok EU ne proceni da sve odredbe sporazuma nisu ispunjene.

On navodi da ovaj aneks, odnosno mapa puta, nije usvojena i da se o njoj razgovaralo u Briselu, te da ga nisu prihvatile nijedna ni druga strana.

Ne zna se, kako dodaje, ko nije želeo da dođe do prihvatanja aneksa, ali je sigurno da za implementaciju dogovorenog, kada se potpiše sporazum imamo rok od 150 dana.

"Po ovom papiru do kog sam došao rok za implementaciju sporazuma je 150 dana od potpisivanja sporazuma", istakao je on i dodao da rokovi još ne teku i čeka se da se sporazum potpiše.

U međuvremenu će se, kako kaže, voditi šatl diplomatija da do toga dođe.

image
VV inauguration
banner