Srbija i Balkan

Vučić sa Varheljijem: Večeras ću govoriti o svim teorijama zavere

Predsednik Srbije i komesar EU za susedsku politiku i proširenje sastali su se povodom potpisivanja sporazuma o izgradnji brze pruge Beograd-Niš
Vučić sa Varheljijem: Večeras ću govoriti o svim teorijama zavere© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je danas komesara Evropske unije za susedsku politiku i proširenje Olivera Varheljija. Predsednik je na stanici Prokop sačekao komesara.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da će večeras govoriti o svim "teorijama zavere" i "neozbiljnim ljudima".

Na pitanje namenjeno Varheljiju povodom jučerašnjeg trilateralnog sastanka predsednika Srbije u Briselu, da li će se i na Srbiju odnositi poštovanje Povelje UN o teritorijalnom integritetu svake države članice kao ključnog principa međunarodnog javnog prava, a što je navedeno u jučerašnjem planu za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, predsednik Srbije je odgovorio da "neće".

"Ne znam kako su se svi iznenadili, a sve članove sam lično pročitao u Skupštini. Večeras ću temeljno i detaljno da govorim o svemu. Od naroda ništa nisam krio neću ni danas ni sutra. Ništa nisam sakrio u Skupštini, u EU znaju dobro šta sam rekao svim zvaničnicima i Makronu i Šolcu i Meloni", naveo je predsednik odgovarajući na pitanje šta je juče dogovoreno u Briselu.

On je ukazao da Srbija drugačije vidi situaciju na KiM od 22 zemlje EU, što, kako navodi, nije ništa novo.

Vučić je ponovio da će večeras odgovoriti na sve "neistine i manipulacije", ali i o "budućnosti Srbije, što je mnogo važnije."

Potpisan grant za izgradnju brze pruge Beograd-Niš 

Prva tranša investicionog granta za izgradnju brze pruge Beograd-Niš od 598 miliona evra, u okviru finansijskog paketa za železnički Koridor 10, potpisana je danas u vozu u prisustvu predsednika Vučića i komesara Varheljija.

Sporazum su potpisali šef regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Alesandro Bragonzi i ministar građevinarstva Goran Vesić.

Nakon potpisivanja Vučić se zahvalio EU rekavši da je 600 miliona najveći bespovratni iznos koji je Srbija dobila od bloka.

Nakon sastanka okupljenima se prvo obratio komesar EU. On se zahvalio na dobrodošlici i istakao da je ovo značajan dan simboličan za Srbiju i Zapadni Balkan.

"Potpisan je veliki razvojni projekat za ceo region. EU daje 600 miliona evra bespovratne pomoći. Ovo treba da donese nova radna mesta, voz treba da pruži mogućnost građanima Srbije da do prestonice stignu mnogo brže", rekao je Varhelji.

Vučić se na kraju obraćanja zahvalio evropskom komesaru i iskazao nadu da će Srbija moći da ide u korak sa razvijenim evropskim zemljama što se nivoa usluga tiče, ukazavši da su investicije poput brze pruge Beograd-Niš potrebne i zbog stope rasta, kako bi Srbija mogla da smanjuje "razliku između sebe i najrazvijenijih evropskih zemalja."

"Mi se menjamo, ali Srbija se menja na bolje, postaje uređenija i lepša i sigurnija", zaključio je Vučić.

image