Srbija i Balkan

"Koha": Evropski plan daje ista prava SPC na "Kosovu" kao u Srbiji

Vlada i predsedništvo takozvanog Kosova nisu na istim pozicijama u vezi sa članom 7 koji govori o Srpskoj pravoslavnoj crkvi
"Koha": Evropski plan daje ista prava SPC na "Kosovu" kao u Srbiji© FOTO TANJUG / RADE PRELIĆ/ nr

Posle briselskog razgovora na temu francusko-nemačkog plana za normalizacije odnosa Beograda i Prištine predsedništvo "Kosova" je konstatovalo da su prihvaćeni teški predlozi koji se odnose na srpsku manjinu i pravni status SPC na toj teritoriji, dok prištinska vlada poručuje da je pravni status SPC prema Zakonu o verskim zajednicama već priznat, piše "Koha".

Podsetimo, u 2. stavu 7. člana evropskog plana u vezi sa SPC koristi se termin "formalizacija" – "strane će formalizovati status Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji i pružiti snažan nivo zaštite srpskim mestima verskog i kulturnog nasleđa, u skladu sa postojećim evropskim modelima" – a pravnici kažu da taj izraz znači da se smatra da Srpska crkva deluje na Kosovu isto kao na teritoriji Srbije.

U vladi tzv. Kosova odbili su da komentarišu terminološke razlike s predsedništvom, dodajući da je pravni status Srpske crkve već rešena stvar.

"Član 7 predviđa formalizovanje statusa Srpske pravoslavne crkve, što smo već uradili kroz priznavanje postojanja Crkve u Zakonu o verskim zajednicama", rekao je portparol vlade Perparim Krieziu za "Kohu".

Zakon na koji se pak poziva vlada nalazi se u postupku razmatranja u Skupštini. "Koha" podseća da je reč o zakonu od vitalnog interesa, te da ja za njegovo usvajanje potrebna prosta većina poslanika iz nevećinskih zajednica.

Srbi mogu da blokiraju kosovski Zakon o verskim zajednicama

Poslanici zato smatraju da postoji realan rizik da zakon blokiraju Srbi, pa je predsednica Komisije za ljudska prava u parlamentu "Kosova" Duda Balje pozvala predstavnike Srpske liste da sarađuje s nadležnim skupštinskim odborom.

Prema nacrtu pomenutog zakona, Srpskoj pravoslavnoj crkvi, sa još šest zajednica, dodeljuje se status pravnog lica. Zakon obavezuje verske zajednice da sarađuju s državnim institucijama i u slučajevima kada postoji sumnja na nezakonito delovanje.

"Sve verske zajednice/crkve su dužne da sarađuju sa državnim tužiocem, sudovima i drugim nadležnim organima koji učestvuju u krivičnim postupcima u vezi sa krivičnim delima pranja novca, vrbovanja za obavljanje nezakonitih radnji, finansiranja nezakonitih delatnosti, zloupotrebe javnih sredstava ili aktivnosti u vezi sa takvim radnjama, posebno u pitanjima koja se odnose na istragu krivičnih dela ili lociranje počinilaca, sa bilo kojim registrom, materijalom ili informacijom pod kontrolom organizacije", piše u 12. članu zakona.

Srpska crkva će delovati na "Kosovu" kao i u Srbiji

Međutim, po mišljenju bivšeg predsednika Ustavnog suda Envera Hasanija, reč "formalizacija" u članu 7 evropskog plana znači da Srpska crkva deluje kao na teritoriji Srbije.

"Ovo je jednostavno pravni akt između 'Kosova' i Srbije, kojim je prihvaćeno da Srpska crkva na Kosovu deluje na isti način kao i u Republici Srbiji, bez ikakvih ograničenja. Ne verujem da se ovaj standard nalazi bilo gde u Evropi! Očuvanje srpskog verskog i kulturnog nasleđa, koje se pominje u poslednjoj rečenici 7. člana sporazuma, pripada evropskim standardima i bez problema se može prihvatiti kao formulacija. Ovaj deo nije sporan", rekao je Hasani.

Ahtisarijev dokument, na osnovu kojeg je "Kosovo" proglasilo nezavisnost, obuhvata opsežnu zaštitu srpske pravoslavne zajednice, imovine i istorijskih, kulturnih i verskih objekata.

image