Srbija i Balkan

Osmani: U Briselu prihvaćeni ''teški predlozi'' u vezi sa ZSO i SPC

Tekst sporazuma ne razjašnjava u potpunosti implikacije ovih i nekih drugih pitanja, smatra Vjosa Osmani
Osmani: U Briselu prihvaćeni ''teški predlozi'' u vezi sa ZSO i SPCwww.globallookpress.com © FOTO TANJUG/ Dopisnistvo KiM/ bg

Predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani izjavila je danas da su u okviru evropskog plana u Briselu prihvaćeni ''teški predlozi'' u vezi sa Zajednicom srpskih opština i regulisanjem pravnog statusa Srpske pravoslavne crkve.

Kako je za prištinsku "Kohu" izjavio savetnik Vjose Osmani, Bekim Kupina, ona smatra da tekst sporazuma ne razjašnjava u potpunosti implikacije ovih i nekih drugih pitanja, koja nužno moraju da se razjasne pre finalizacije Plana implementacije.

Budući da član 7 francusko-nemačkg predloga podrazumeva da će "obe strane formalizovati status Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji", koja bi u tom kontekstu bila registrovana na tzv. Kosovu, nije sasvim jasno na šta se odnose izjave prištinske zvaničnice. 

Kupina je dodao da Osmani ponavlja da bi proces dijaloga trebalo da se finalizuje "međusobnim priznanjem" i da bi konačnu reč o sporazumu trebalo da ima Skupština tzv. Kosova.

Kupina je naveo da Osmani dogovor strana o sadržaju predloga smatra ''pozitivnim''.

''Predsednica ocenjuje da ako se sporazum primeni kao osnova, on bi definisao važne principe za odnose između strana, uspostavljajući ih kao ravnopravne, uz međusobno poštovanje i u skladu sa osnovnim principima Povelje Ujedinjenih nacija, uključujući princip poštovanja teritorijalnog integriteta'', naveo je Kupina.

image
VV inauguration
banner