Srbija i Balkan

Molebni za srpske svetinje: Šta evropski plan znači za SPC na KiM

U takozvanom francusko-nemačkom predlogu navedeno je da će "strane formalizovati status SPC na Kosovu i Metohije"
Molebni za srpske svetinje: Šta evropski plan znači za SPC na KiM© Chris McGrath/Getty Images

Svakog petka u toku Vaskršnjeg posta, u pet hramova Srpske pravoslavne crkve u Beogradu biće služen moleban za Srbe i njihove svetinje na Kosovu i Metohiji, saopštila je Informativna služba SPC.

U hramovima Svetog Dimitrija na Novom Beogradu, Rođenja Presvete Bogorodice u Zemunu, Svetog Aleksandra Nevskog na Dorćolu, Svetog Save na Vračaru i Vaznesenja Gospodnjeg u Žarkovu, po blagoslovu patrijarha Porfirija, biće služen "moleban Presvetoj Bogorodici sa akatistom za naš verni narod na Kosovu i Metohiji, za naše svetinje na Kosovu i Metohiji, za naše Kosovo i Metohiju".

Crkva, dakle i sada, kao i mnogo puta do sada, čvrsto stoji uz svoju pastvu pred svim iskušenjima koja se vernom, pravoslavnom narodu nameću.

I ne samo narodu, već i samoj SPC.

Jer u francusko-nemačkom planu, koji je juče u Briselu postavljen pred Srbiju, da potpiše ili odbije, pominje se i status ove verske zajednice.

"Strane će formalizovati status Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji i pružiti visok stepen zaštite srpskim mestima verskog i kulturnog nasleđa, u skladu sa postojećim evropskim modelima", piše u sedmom članu predloženog sporazuma.

Bez obzira na to što član dva ovog plana kaže da će se obe strane rukovoditi ciljevima i principima postavljenim u Povelji Ujedinjenih nacija, posebno onim o suverenoj ravnopravnosti svih država, poštovanju njihove nezavisnosti, autonomije i teritorijalnog integriteta, pravu na samoopredeljenje, zaštiti ljudskih prava i nediskriminacije, ostaje nejasno ima li razloga SPC da strahuje od ovog plana?

Šta tačno znači formalizovanje njenog statusa na tzv. Kosovu?

Znači li to da će Kurti odobriti Gračanici i Visokim Dečanima da postoje?

To izgleda nije najjasnije ni predsednici privremenih prištinskih institucija Vjosi Osmani.

Ona je, naime, izjavila da su u okviru evropskog plana u Briselu prihvaćeni "teški predlozi" u vezi sa ZSO i "regulisanjem pravnog statusa SPC". Ipak, njen savetnik Bekim Kupina za "Kohu" je pojasnio da Osmani smatra da tekst sporazuma ne razjašnjava u potpunosti implikacije ovih i nekih drugih pitanja,  koja se nužno moraju razjasniti pre finalizacije plana implementacije.

U poslednje vreme, inače, u Prištini  se prilično bave Srpskom pravoslavnom crkvom. Najpre je analitičar Miljazim Krasnići, kritikujući premijera Aljbina Kurtija da je izazvao farsu zabranom boravka na Kosovu za Božić patrijarhu srpskom Porfiriju, izjavio da Kurti treba da započne proces temeljnog dogovora sa SPC, a potom je i novinar Baton Hadžiu, nedavno rekao da tzv. Kosovo, posle ZSO, čeka još veći izazov.

Šta bi SPC trebalo da priča sa predstavnicima nepriznate i jednoglasno otcepljene republike? Da neće možda Dečanima da vrate nelegalno oteto zemljište koje ne vraćaju ni nakon sudske odluke i pritisaka Stejt departmenta? Ili će možda albanska strana ponuditi Srbima odštetu za više od 150 svetinja uništenih na Kosovu i Metohiji u poslednjih 20 godina?

Da je ovakav scenario nezamisliv, kao i da se SPC, ali i samom narodu na tzv. Kosovu spremaju teški dani, jasno je i patrijarhu Porfiriju, koji je juče pozvao vernike da čitav Vaskršnji post posvete braći na Kosovu i Metohiji.

"Počinje sveta Četrdesetnica. Ja vas molim da učinimo dodatnu žrtvu tokom ovog posta, da čitav post posvetimo Kosovu i Metohiji i da se usrdnije molimo tokom velike Četrdesetnice, u ova tmurna i burna vremena, za našu braću i sestre na Kosovu i Metohiji, za naše svetinje na Kosovu i Metohiji, da se molimo za naše Kosovo i Metohiju", poručio je poglavar SPC.

Stav crkve o KiM jasan je već odavno.

I nedavno, kada je na praznik Svetog Jovana Krstitelja, predsednik Republike Srbije čestitao slavu patrijarhu, on je ponovio poznato, jasno i nedvosmisleno stanovište SPC da su Kosovo i Metohija sastavni i neotuđivi deo Republike Srbije i da je njegovo očuvanje u granicama Republike Srbije ustavna obaveza i imperativ kako za Crkvu tako i za našu državu.

Patrijarh Porfirije i arhijereji tada su istakli da su uvereni da rukovodstvo Republike Srbije na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem neće i ne može pristati ni na kakva uslovljavanja koja imaju za cilj uspostavljanje nezavisnosti Kosova i Metohije.

"Srpska Pravoslavna Crkva će uvek podržavati rukovodstvo Republike Srbije u nastojanjima za očuvanje Kosova i Metohije kao neotuđivog dela Srbije, kao i za saživot u miru i međusobnom razumevanju u skladu sa međunarodnim pravom svih građana koji žive na Kosovu i Metohiji.", poručili su tada iz SPC.

 

image
VV inauguration
banner