Srbija i Balkan

Patrijarh Porfirije pozvao vernike: Posvetimo post Kosovu i Metohiji

Da se usrdnije molimo tokom velike Četrdesetnice, u ova tmurna i burna vremena, za našu braću i sestre na KiM
Patrijarh Porfirije pozvao vernike: Posvetimo post Kosovu i MetohijiNone © Milos Tesic/ATAImages

Patrijarh srpski Porfirije pozvao je vernike Srpske pravoslavne crkve da čitav uskršnji post posvete braći na Kosovu i Metohiji.

"Počinje sveta Četrdesetnica. Ja vas molim da učinimo dodatnu žrtvu tokom ovog posta, da čitav post posvetimo Kosovu i Metohiji i da se usrdnije molimo tokom velike Četrdesetnice, u ova tmurna i burna vremena, za našu braću i sestre na Kosovu i Metohiji, za naše svetinje na Kosovu i Metohiji, da se molimo za naše Kosovo i Metohiju", poručio je vernicima poglavar SPC.

Patrijarh je, prema saopštenju SPC, juče svetu liturgiju služio u crkvi posvećenoj Prepodobnom Simeonu Mirotočivom u Beogradu.

U pitanju je veliki podvižnik, vladar i ujedinitelj srpskih zemalja, branitelj Pravoslavlja i bogonosnog i svetog rodonačelnika srpskog.

Takođe, po blagoslovu patrijarha srpskog Porfirija svakog petka, sa početkom u 17.00 časova, tokom Svete Četrdesetnice u hramovima Svetog Dimitrija na Novom Beogradu, Rođenja Presvete Bogorodice u Zemunu, Svetog Aleksandra Nevskog na Dorćolu, Svetog Save na Vračaru i Vaznesenja Gospodnjeg u Žarkovu biće služen moleban Presvetoj Bogorodici sa akatistom "za naš verni narod na Kosovu i Metohiji, za naše svetinje na Kosovu i Metohiji, za naše Kosovo i Metohiju", saopšteno je iz srpske Patrijaršije.

image
VV inauguration
banner