Srbija i Balkan

Kurti: Kada se sretnem s Vučićem u Briselu, on kaže samo "Zajednica"

Za premijera privremenih prištinskih institucija je pobeda to što ZSO nije formirana
Kurti: Kada se sretnem s Vučićem u Briselu, on kaže samo "Zajednica"© AP Photo/Franc Zhurda

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti izjavio je, pred poslanicima u skupštini tzv. Kosova, da Beograd ne odustaje od formiranja Zajednice srpskih opština.

"Kada se sastanem s predsednikom Srbije u Briselu, on kaže samo 'Zajednica' i ništa više", rekao je Kurti.

Rasprava u prištinskom parlamentu o evropskom predlogu, u kojoj je opozicija kritikovala Kurtija na račun prihvatanja evropskog predloga, posebno pominjući tačku sedam koja govori o srpskoj zajednici i statusu SPC, prekinuta je tokom jučerašnjeg dana, potom nastavljena u kasnim večernjim satima.

Opozicija je optužila svog takozvanog premijera da je prihvatio formiranje Zajednice srpskih opština, na šta je on reagovao da "Zajednica ne prolazi". Takođe, podsetio je da se u istoj skupštini 2013. glasalo o njoj i da je tada usvojena.

"Da zaključim 'Zajednica' je prošla ovde u skupštini. 'Zajednica' ne prolazi. Nije prošla sud, nije prošla narod. 'Zajednica' ne prolazi ni kod premijera, ni vlade, ali je prošla kod vas", poručio je Kurti.

Za Kurtija je pobeda to što je predlog prihvaćen, a ZSO nije formirana.

"Zvanični Beograd je tokom razgovora koje smo vodili želeo kao preduslov implementaciju ZSO. Možete li da verujete da je cele prošle jeseni i ove zime Beograd insistirao da se, nakon sprovođenja ZSO, napravi dogovor. Ovo nije urađeno, ovo je naša pobeda. Ta pobeda pripada institucijama, narodu `Kosova`, održivosti ove države i tako dalje", zaključio je on.

image