Srbija i Balkan

Kurti: Srpska ofanziva podstakla mobilizaciju OVK, podržao nas i NATO

Premijer privremenih prištinskih institucija je na skupu povodom 25. godišnjice smrti Adema Jašarija istakao da je "finalni udarac Srbiji zadat 1999. godine"
Kurti: Srpska ofanziva podstakla mobilizaciju OVK, podržao nas i NATOwww.globallookpress.com © Kael Alford/Newsmakers

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je da je "srpska ofanziva u Prekazu podstakla mobilizaciju OVK koja je dobila podršku NATO" dodajući da osnivač OVK, Adem Jašari, "živi kroz Kosovske bezbednosne snage", prenosi Koha.

Kurti je na skupu povodom 25. godišnjice smrti Adema Jašarija istakao da je "finalni udarac Srbiji zadat 1999. godine".

"Članovi porodice Jašari su 5, 6. i 7. marta 1998. godine pružili otpor u svom rodnom gradu, gde su generacijama učili da vole svoju zemlju. Miloševićeva fašistička Srbija pogrešno je mislila da bi ubistvom Adema i Hamze mogla ugasiti OVK i njenu pravednu borbu za oslobođenje Kosova, ali je rasplamsavanjem rata u Prekazu samo još više podstakla mobilizaciju i ujedinjenje. OVK je svojim poštenim i otvorenim ratom uspela je da dobije podršku NATO, a posebno SAD, koje su se potom uključile u rat da zadaju poslednji udarac Srbiji i da oslobode "Kosovo" 1999. godine", rekao je Kurti.

Kako je dodao, "vojnici KBS ne treba da zaborave da nose uniformu koja je nastala od uniforme komandanta Jašarija".

"Te uniforme mogu se nazvati prvim uniformama OVK. Vi vojnici, podoficiri i oficiri KBS, svaki put kada nosite svoju uniformu, ne zaboravite da nosite uniformu koja potiče od uniforme Adema Jašarija, glavnokomandujućeg OVK", rekao je Kurti.

image