Srbija i Balkan

Turske diplomate osudile posetu američkog generala Siriji: SAD nastavljaju da podržavaju teroriste

Vašington, sa druge strane, tvrdi da se radi "o sastancima Marka Milija isključivo sa američkom vojskom u Siriji"
Turske diplomate osudile posetu američkog generala Siriji: SAD nastavljaju da podržavaju teroriste© Boris Roessler/dpa

Činjenica je da Vašington nastavlja da podržava sirijsko krilo Radničke partije Kurdistana (RKK), koju Turska smatra terorističkom organizacijom, odnosno Jedinice za zaštitu naroda (YPG), ocena je diplomatskih izvora u Ankari nakon nenajavljene posete američkog šefa Združenog generalštaba Oružanih snaga SAD, generala Marka Mileja, severoistoku Sirije.

Ankara je tako odgovorila na izveštaje Vašingtona "o sastancima Marka Milija isključivo sa američkom vojskom u Siriji".

Ankara je podsetila da su američkoj strani već izneli odgovarajuća upozorenja preko ambasadora SAD u Turskoj, Džefa Flejka kog su ranije pozvali na konsultacije u Ministarstvo spoljnih poslova Turske.

SAD su bile partneri YPG u borbi protiv Islamske države, i u tom cilju su je, uprkos protivljenju Turske, obučavale i naoružavale.

Diplomatski izvori u Ankari pokrenuli su danas i pitanje predstojećeg radnog sastanka o Siriji u Moskvi na kome će biti šefovi diplomatija Turske, Irana, Sirije i domaćina - Ruske Federacije.

Prema njihovim rečima, sledeće nedelje u Ankari će se razgovarati o pripremama za taj sastanak.

"Biće razmene mišljenja, ne toliko o datumu sastanka, koliko o pripremi događaja. O tačnom datumu će se dogovoriti sami ministri spoljnih poslova", rekli su izvori.

Švedska i Finska da ispune obaveze

Takođe, turski zvaničnici saopštili su da će se na sutrašnjem sastanku u Briselu razgovarati o pitanju aplikacija Švedske i Finske za članstvo u NATO.

"Detaljno ćemo razmeniti mišljenja o ispunjavanju obaveza koje su preuzeli Helsinki i Stokholm na marginama posljednjeg samita NATO u Madridu. Situacija se razlikuje od izjava predstavnika Alijanse. U osnovi se obaveze ne ispunjavaju. Turska očekuje konkretne korake od ove dve skandinavske zemlje", rekao je diplomata u Ankari.

image