Srbija i Balkan

"Ne kapitulaciji": U Beogradu održan protest protiv evropskog plana za KiM

Protest je održan pred najavljeni odlazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Ohrid zbog nastavka razgovora sa prištinskim premijerom Aljbinom Kurtijem
"Ne kapitulaciji": U Beogradu održan protest protiv evropskog plana za KiM© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

Parlamentarne stranke koje ne prihvataju evropski plan za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine održale su protestni skup na dan pogroma Srba sa Kosova i Methije 2004. godine.

Skup je, kako su naveli organizatori, posvećen godišnjici stradanja Srba na KiM, ali i obeležavanju 24. godišnjice od početka NATO bombardovanja Srbije.

Protest u organizaciji poslaničkih grupa Dveri-Patriotski blok, koalicija NADA i Zavetnici počeo je na platou ispred Hrama Svetog Save u 18 časova, nakon čega su okupljeni krenuli ka Predsedništvu, noseći transparente "Ne kapitulaciji", "Ne dam Srbiju" i "Srbija pamti". 

Ispred spomenika ruskom caru Nikolaju, u prisustvu velikog broja ljudi, poslata je poruka da ne treba prihvatiti francusko-nemački sporazum za Kosovo i Metohiju. 

Milica Đurđević Stamenkovski, predsednica stranke Zavetnici je poručila da je Srbija rekla "ne" svakom ultimatumu i da sada kaže "ne" francusko-nemačkom ultimatumu i apelovala na predsednika Vučića da sutra u Ohridu odbije ceo francusko-nemački sporazum.

Predsednik Dveri Boško Obradović takođe je pozvao da se odbaci predlog jer je to, kako je dodao, "ispit naše generacije".

Miloš Jovanović, predsednik Nove DSS izjavio je da je francusko-nemački predlog zapravo sporazum o secesiji, priznavanju "Kosova" i "velikoj Albaniji" i tražio da on bude odbijen, a da predsednik Srbije da ostavku.

Protest je održan pred najavljeni odlazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Ohrid na nastavak razgovora sa tzv. kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

image
VV inauguration
banner