Srbija i Balkan

Tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu protiv Vučića: Predsednik ne postupa protivustavno

Evropski plan nije u suprotnosti sa preambulom Ustava RS, kojom je propisano da je Pokrajina Kosovo i Metohija sastavni deo teritorije Srbije, navodi se u saopštenju Višeg javnog tužilaštva u Beogradu
Tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu protiv Vučića: Predsednik ne postupa protivustavno© TANJUG/AP Photo/Darko Vojinovic

Više javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je krivičnu prijavu zastupnika udruženja "Uspravna Srbija" Dragana Dobrašinovića protiv predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića podnetu zbog krivičnog dela "ugrožavanje teritorijalne celine", jer ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Ističe se da je odluka doneta nakon razmatranja isključivo navoda krivične prijave za koje "nije dostavljen nijedan materijalni dokaz koji bi potkrepio iznete navode, osim citiranja teksta evropskog plana za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i pojedinih odredbi Bečke konvencije o ugovornom pravu".

Tužilaštvo smatra da su navodi iz prijave i pravna kvalifikacija rezultat isključivo svojevoljnog, nepreciznog tumačenja odredbi evropskog plana za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, koji i ne nosi naziv "Sporazum", kako to podnosilac prijave predstavlja u podnetoj prijavi.

"Takođe, ovaj nepotpisani plan nijednom svojom odredbom, a prema tome ni odredbom člana 2, prema stanovištu ovog tužilaštva, nije u suprotnosti sa preambulom Ustava RS, kojom je propisano da je Pokrajina Kosovo i Metohija sastavni deo teritorije Srbije i ima položaj suštinske autonomije u okviru suverene države Srbije", ističe se u saopštenju.

U skladu sa tim, i samo postupanje predsednika Republike Srbije u konkretnom slučaju nije bilo u suprotnosti sa obavezom da se zastupaju i štite interesi Srbije na KiM u svim unutrašnjim i spoljnim političkim odnosima, pa samim tim nije preduzeto protivustavno delovanje u pokušaju da se otcepi neki deo teritorije Srbije ili da se deo te teritorije pripoji drugoj državi, već su radnje predsednika RS bile usmerene isključivo na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, kakav je i naziv samog plana, smatra Tužilaštvo.

"Zbog toga nema osnova sumnje da je radnjama prijavljenog lica učinjeno krivično delo pravno kvalifikovano od strane podnosioca, niti bilo koje drugo krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti", navodi se, uz dodatak da protiv ovog rešenja podnosilac prijave može da izjavi prigovor u roku od 8 dana.

Pokret "Uspravna Srbija" podneo je 10. marta krivičnu prijavu protiv Aleksandra Vučića zbog toga što je, kako navode, prihvatio sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine koji je, po njihovim rečima, u suprotnosti sa Ustavom Srbije.

image
VV inauguration
banner