Srbija i Balkan

Osmani: Novi sporazum je pravno obavezujući, iako nije potpisan

Ako pogledate ranije sporazume, a bilo ih je puno, ovaj se tiče dve jednake strane, dve jednake države, koje su se obavezale na poštovanje principa teritorijalnog integriteta i suvereniteta, tvrdi predsednica tzv. Kosova
Osmani: Novi sporazum je pravno obavezujući, iako nije potpisan© FOTO TANJUG/ Dopisnistvo KiM

Novi sporazum Srbije i "Kosova" stvorio je novi trenutak u međunarodnoj integraciji "Kosova", što donosi korist ne samo regionu, već celoj Evropi, ocenila je predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani, prenosi "Kosovo onlajn".

"Ako pogledate ranije sporazume, a bilo ih je puno, ovaj se tiče dve jednake strane, dve jednake države, koje su se obavezale na poštovanje principa teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kao i Povelje UN", objasnila je Osmani u govoru na Diplomatskoj akademiji u Beču.

Ona je navela da član 4 jasno govori o tome da Srbija ne treba da se protivi članstvu "Kosova", kako je podvukla, "u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji".

Taj sporazum je pravno obavezujući, iako nije potpisan, smatra Osmani.

Istakla je da je time što ga je EU unela u pristupni proces stvoreno okruženje u kojem je ključna primena.

"Imamo novi trenutak za međunarodno priznanje 'Kosova', a istovremeno za članstvo u međunarodnim organizacijama", uverena je Osmani.

Ona je kazala da su međunarodni partneri posvećeni tome da "Kosovo" postane deo međunarodne zajednice.

"Biću iskrena, tokom dijaloga proces je skrenuo sa puta, pa smo čuli od nekih partnera da neće biti priznanja i članstva u međunarodnim organizacijama sve dok se ne završi dijalog. Uvek smo verovali da je to loš pristup, jer što više priznanja imamo, jačamo državnost i Srbija tako shvata da se radi o nepovratnom procesu", naglasila je Osmani.

Prenela je da je "Kosovo" dobilo uveravanje od međunarodnih partnera da će svoje obaveze ispuniti, iako Srbija ne bude primenjivala sporazum.

Osmani je kritikovala Srbiju tvrdeći da ne mari što bi neispunjavanje obaveza moglo negativno da utiče na njen evropski put, jer je, kako kaže, više zainteresovana za jačanje veza sa Vladimirom Putinom.

Ona je kazala da je evropski put izbor samog "Kosova", koji mu nije nametnut, već ta vizija datira još iz doba Ibrahima Rugove i dodala da je "Kosovo" već danas 100 odsto usaglašeno sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, iako nema pravnu obavezu, jer nije kandidat za prijem u članstvo.

Istakla je da napredak u međunarodnoj integraciji "Kosova", znači doprinos stabilnosti ne samo regiona, već cele Evrope.

Osmani je ocenila da je prijem Albanije, Crne Gore i Severne Makedonije u NATO značajno povećao stabilnost u regionu, kao što je to učinio i prijem Slovenije i Hrvatske u EU i pozvala međunarodnu zajednicu da podrži članstvo "Kosova" u Savetu Evrope.

"Pristupanje Savetu Evrope, što je naš prvi prioritet, povećaće zaštitu ljudskih prava i omogućiti da imamo usaglašene standarde. Zato je važno da se članstvo 'Kosova' u Savetu Evrope ne posmatra iz političkog ugla", poručila je.

Ona je rekla da bi prijem "Kosova" u Interpol učinio efektivnijim prekograničnu borbu protiv kriminala, a članstvo u UNESKO donelo efektivniju zaštitu verskog i kulturnog nasleđa.

image
VV inauguration
banner