Srbija i Balkan

Lajčak sa Petkovićem i Bisljimijem: Trilateralni sastanak u Briselu

Nakon bilateralnih sastanaka, održaće se i trilateralni sastanak na kojem će, kako je saopšteno iz EU, strane razgovarati o narednim koracima u implementaciji Sporazuma na putu ka normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine
Lajčak sa Petkovićem i Bisljimijem: Trilateralni sastanak u Briseluwww.globallookpress.com © James Arthur Gekiere/Keystone Press Agency

Sastanak šefova pregovaračkih timova Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija počeo je danas nešto posle 17 časova u Briselu gde su dve strane pozvane radi dogovora o radu na implementaciji onoga što je dogovoreno na sastancima u Ohridu 18. marta, preneo je Tanjug. EU je saopštila da će strane razgovarati o narednim koracima u implementaciji Sporazuma na putu ka normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Iz ove formulacije nejasno je šta su konkretno teme sastanka predstavnika Beograda i Prištine, odnosno o kojim se koracima razgovara i o implementaciji čega iz sporazuma.

Petković se u Briselu prethodno sastao sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, a taj sastanak je počeo oko 13.25 časova.

Nakon bilateralnih sastanaka, održaće se i trilateralni sastanak na kojem će, kako je saopšteno iz EU, 

Lajčak je na Tviteru objavio fotografije sa odvojenih sastanaka sa Petkovićem i Bisljimijem.

"Danas sam domaćin sastanka u okviru dijaloga na nivou glavnih pregovarača u Briselu, kako bismo razmotrili implementaciju dogovora na putu ka normalizaciji odnosa, kao i hitna aktuelna pitanja", napisao je Lajčak na Tviteru.

Bisljimi sa Lajčakom i Varheljijem

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji razgovarao je se Bisljimijem i u objavi na Tviteru naveo da je na sastankku bilo reči o agendi reformi EU.

"Započinjemo dan sa Besnikom Bisljimijem razgovarajući o agendi reformi EU i zadacima koji su pred nama i kako će Komisija moći da pomogne implementaciju rezultata kada dijalog Beograda i Prištine bude uspešan", istakao je Varhelji.

Bisljimi se sastao i sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog "Kosova" i Srbije Miroslavom Lajčakom, prenosi Reporteri.

Sa Lajčakom je danas razgovarao i specijalni savetnik američkog Stejt Departmenta Derek Šole o "snažnoj podršci koju SAD daju pregovorima Srbije i 'Kosova'".
''Uživao sam u razgovoru sa specijalnim predstavnikom EU o našoj snažnoj podršci dijalogu koji EU vodi između Kosova i Srbije i zajedničkoj posvećenosti putu Zapadnog Balkana ka integraciji u EU", napisao je Šole na Tviteru.

Vučić: Teški pregovori

Portparol Evropske unije Peter Stano rekao je na jučerašnjem brifingu da obe strane moraju da se "fokusiraju na implementaciju jer samo tako sporazum može da uspe, što bi pomoglo da se izađe iz trenutne situacije".

"Obe strane su se obavezale da će se uzdržati od bilo kojih radnji koje bi imale suprotan efekat na atmosferu, koja je neophodna za konstruktivni angažman i pomirenje", poručio je portparol EU.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da će pregovori na tehničkom nivou u Briselu biti teški, jer, kako je naveo, ne misli da Priština planira da bilo šta stvarno uradi.

Srbija je, kako je istakao, posvećena dijalogu i ispuniće obećano, a "ono što smo rekli da nećemo uraditi, naravno da nećemo uraditi", naglasio je Vučić.

image