Srbija i Balkan

Kosovski lobista: UČK nije udruženi zločinački poduhvat

Henri Perit smatra da će Specijalni sud osuditi Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Selima i Jakupa Krasnićija
Kosovski lobista: UČK nije udruženi zločinački poduhvat© kentlaw

Profesor prava na koledžu "Čikago - Kent" u Čikagu, autor knjige "Budući status Kosova" i stručnjak za Balkan, Henri Perit, u intervjuu za "Albanijan post" kaže da ako delovanje UČK bude proglašeno za "udruženim zločinački poduhvat" ubuduće će sve gerilske pobune u istoriji biti baš to, a međunarodno pravo će, kako navodi, biti ozbiljno narušeno.

Perit smatra da će Specijalni sud osuditi Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.

"Ovde se može preslikati međunarodno pravo oružanih sukoba", kaže Perit.

Sa kompetencijom profesora prava, specijalizacijom za gerilske pobune i detaljnim poznavanjem "Oslobodilačke vojske Kosova", Perit za "Albanijan post" kaže da "UČK nije bila 'udruženi zločinački poduhvat' u bilo kom legitimnom smislu te reči".

"UČK je bila tipična gerilska pobuna, motivisana nacionalizacijom i odlučnošću da se odupre onome što se smatralo okupacijom albanskih teritorija od strane Srbije", objašnjava Perit, koji je za UČK prvi put čuo 1996. godine kada je radio na projektu za Bosnu i Hercegovinu. Dve godine kasnije, 1998., odlučio je da sam poseti Kosovo i Metohiju i iz prve ruke vidi šta je ovaj "nacionalistički oslobodilački pokret".

image