Srbija i Balkan

Hrvatski ratari: Nismo protiv ukrajinske pšenice, ali nema nam održivosti

Predložićemo određene interventne mere za sektor ratarstva u celini, koje bi se onda primenjivale jednako, ne samo na Hrvatsku, već i na EU, i tražićemo podršku za takve predloge, najavljuje hrvatska ministarka
Hrvatski ratari: Nismo protiv ukrajinske pšenice, ali nema nam održivostiwww.globallookpress.com © Cfoto/Keystone Press Agency

Poljska i Mađarska zabranile su uvoz jeftine pšenice iz Ukrajine zbog zaštite domaćeg tržišta, a predsednici različitih poljoprivrednih udruženja ocenjuju da rekordno niska cena žita dovodi hrvatski ratarski sektor u nepovoljnu situaciju.

Prvo se za narednu žetvu zabrinuo predsednik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Mladen Jakopović, a predsednik Odbora za ratarstvo HPK Petar Pranjić kaže da je situacija alarmantna, te da ratari s postojećim cenama pšenice ne vide održivost.

"Nismo protiv ukrajinske pšenice ni ukrajinskih poljoprivrednika, ali tražimo da Evropska komisija nadoknadi povećane troškove koje nam je nametnula", rekao je podpredsednik HPK Mato Brlošić.

Dodao je da bi najviše mogli profitirati potrošači jer ako padne cena pšenice trebalo bi da padne i cena brašna i hleba.

Ministarka Marija Vučković najavila je da će iduće sedmice na Veću ministara poljoprivrede i ribarstva nastojati detaljno da obrazlože situaciju i ukažu na moguće posledice zbog trajnijih poremećaja na tržištu, kao i poremećaja u prehrambenoj sigurnosti, i to ne samo građana Hrvatske već i EU-a.

"Pripremićemo jednu intervenciju i određene predloge koji se odnose na promenu regulative koja uređuje tržište i njegovu organizaciju, predložićemo određene interventne mere za sektor ratarstva u celini, koje bi se onda primenjivale jednako, ne samo na Hrvatsku, već i na EU, i tražićemo podršku za takve predloge", rekla je ministarka Vučković, preneo je zagrebački "Jutarnji list".

image